Читај ми!

Свемирски туризам, играчка за милијардере

Идеја о обавезној вакцинацији изазвала је буру негодовања у многим европским земљама. Тамо где се и одустало од формалне обавезе, уводе се друга ограничења која су често на ивици да угрозе људска права. Ова тема посебно је осетљива у Немачкој, која је на прагу избора, те добија озбиљну политичку димензију. О томе говоримо у првом делу емисије.

Реформа јавних предузећа траје од почетка овог века. Пуне две деценије није било довољно политичке воље да се пропишу строга правила организације и пословања тих фирми. У најновијем аранжману са ММФ-ом Србија се обавезала да ће усвојити нови Закон о управљању државним предузећима, којим би, између осталог, требало да се успостави централни надзор над њиховим радом, али и пропише да ће се вршиоци дужности директора постављати само у изузетним случајевима. Саговорник нам је професор Економског факултета Љубодраг Савић.

Успешним летом америцког милијардера Ричарда Бренсона до границе свемира, отворена је епоха свемирског туризма. Само 10-ак дана касније, исти подухват извео је и најбогатији човек планете Џеф Безос. Оно о чему се донедавно причало углавном на нивоу научне фантастике, сада је стварност. Колико смо близу тога да свемирски туризам постане уобичајена појава? Ко је све укључен у свемирску трку милијардера и ко и какву корист од свега тога има- само су нека од питања на која одговоре тразимо од физичара Јована Алексића.

Са вама је Оливера Стајић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи