Суочавање са злом

У вечерашњој емисији саговорник нам је Слађана Илић, књижевни критичар. Она представља збирку песама Мирослава Максимовића под називом ''Бол''. Мирослав Максимовић је стваралац који својим стиховима исписује, по речима једног критичара, својеврсну хронику свакодневља. При стварању ове хронике, која се пише подједнако вешто како везаним тако и слободним стихом, у обзир се узимају оне светле стране свакодневице, али и оне тамне сфере свакидашњег живота.

У збирци песама ''Бол'', објављеној 2016. године, песник се суочио пре свега са оним аспектом живота који се налази у дубокој сенци. Књига је састављена од четрнаест сонета које у целину везује не само форма него и тема. Тема је породична прича из једног од бројних покоља у Независној Држави Хрватској, 1941, у коме је страдала читава породица ауторове мајке. Мајка, тада нејака девојчица, чудом је преживела покољ и извукла се из јаме Безданке у коју су усташе бацале убијене Србе. Мајка је стравични догађај читавог живота носила у себи, дубоко затомљен, немајући снаге да се суочи са тим злом. Након што је доживела мождани удар мајка је, лежећи на самртничкој постељи, невезаним реченицама говорила о том догађају. Тако је песник, након мајчине смрти, решио да се суочи са тим. Посетио је крај где се то десило, нашао је место где је била јама Безданка у коју су бацани побијени. Ово суочавање са злом и давном траумом резултирало је настанком ових песама, које су касније уобличене у књигу под називом ''Бол''.

Наша саговорница говори о томе како је открила књигу ''Бол'', шта јој је та књига значила у животу, и како она доживљава ово песничко суочавање са злом.

Слађана Илић је доктор књижевних и политичких наука. Пише прозу и књижевну критику. До сада је објавила четири књиге. Од 2003. године члан је великог жирија Вечерњих новости за књижевну награду Меша Селимовић. Радила је као уредник у Заводу за уџбенике и Креативном центру. Слађана Илић је главни и одговорни уредник Књижевног магазина, и главни уредник часописа Култура. Стални је књижевни критичар Вечерњих новости.

 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара