Немачки Фишер отворио фабрику аутоделова у Јагодини

У Јагодини је почела да ради фабрика немачке компаније ,,Фишер Аутомотив Системс", за производњу делова и додатне опреме за моторна возила. То је прва немачка инвестиција у седишту Поморавског Округа. Хала је површине 8.000 квадратних метара, налази се у Индустријској зони, и у њој ће бити запослено 350 радника. Отварању је присуствовао и председник Александар Вучић. Он је захвалио власнику немачке компаније Клаусу Фишеру на одлуци да фабрику отвори баш у Србији. То ће помоћи развоју наше привреде, рекао је Вучић. Председник је новинарима у Јагодини рекао да у понедељак путује у Брисел, а да се у уторак одржава важан и тежак разговор, којим ће штитити интересе грађана Србије. Представницима Приштине је поново поручио да, уколико мисле да долазе по оно о чему говоре - не морају ни да путују у Брисел.

Премијерка Србије Ана Брнабић састала се у Тирани са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, уочи почетка Самита Западног Балкана. На самиту ће бити речи о припремема за примену Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан.

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић допутовао је у Варшаву где га очекује низ састанака са високим званичницима Пољске. Селаковић је дводневну посету, започео састанком са председницом Сејма, доњег дома пољског парламента, Елжбјетом Витек са којом је разговарао о унапређењу билатералне сарадње, европским интеграцијама Србије, као и о регионалним питањима. У пољском парламенту разговарао је и са председником Одбора за спољне послове Сејма Мареком Кухћињским.

Иако је мање новозаражених корона вирусом, неопходно је наставити вакцинацију.  Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша каже је циљ СЗО да се до краја ове године 30 одсто одраслог становништва на свету вакцинише, и да деца нису
приоритетна група.

На почетку осмодневне турнеје по Европи, амерички председник Џозеф Бајден је у Великој Британији. Данас ће разговарати са британским премијером Борисом Џонсоном уочи самита земаља ГЕ 7 који сутра почиње у Корнволу.

Српска православна црква и верници славе Вазнесење Господње - Спасовдан, који је и слава града Београда. У Вазнесенској цркви свету литургију служила је његова светост, патријарх српски Порфирије, уз саслужење архијереја. Централни догађај је Спасовданска литија која почиње у 19 часова. Први пут од 1998. године служена је литургија у недовршеном храму Христа Спаса у центру Приштине. Градња храма почела је 1992-че године, а у грубим радовима завршена 1998-ме. Након  постављања позлаћеног крста на централној куполи, сукоби на Косову и Метохији стопирали су довршетак светиње. Храм је више пута био на мети напада. Привремене приштинске институције  константно  траже да се храм  уклони, јер је наводно подигнут на узурпираном земљишту.

У Београду је отворена нова стална поставка обновљеног Конака кнеза Милоша, који је део Историјског музеја Србије. "Конак и његова поставка спадају међу најважније, основне историјске стубове сећања нашег народа", рекао је на отварању саветник председника Србије за културу, Дејан Савић.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Марица Сердар и Владимир Михајловић


Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи