Вучић: Србија ће, први пут, тражити извештај високог међународног представника у БиХ

Државно руководство Србије разговарало је у Београду са делегацијом Републике Српске о именовању новог Високог представника у Босни и Херцеговини, Кристијана Шмита. Српски члан Председништва БЕ-ХА Милорад Додик изјавио је, након састанка, да је Србија пружила велику подршку и разумевње за стање у Републици Српској и покушаје да се, мимо процедуре и противно интересима спрског народа, именује високи представник. Додик је поручио да се Бањалука залаже за поштовање Дејтонског споразума. Председник Александар Вучић изјавио је да ће Србија, у складу с тим споразумом, убудуће редовно тражити извештаје високог представника о политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини. Вучић је након састанка поручио и да ће Србија увек помагати Републици Српској.

У наставку посете Русији, председник парламента Ивица Дачић обратио се посланицима Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације. Дачић је поновио да је циљ Србије улазак у Европску Унију, али да не прихватамо да на том путу буду постављане препреке попут признања нелегалне сецесије Косова и  Метохије. Зато је Русија, највећи и најутицајнији заштитник очувања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, поручио је Дачић у обраћању депутатима руске Државне Думе.

У Београду је до сада вакцинисано 51,1 % пунолетних грађана, док је другу дозу примило  43,8% пунолетних. На нивоу целе Србије, проценат вакцинисаних износи 43,2 %, другу дозу примило је 35,5 %  грађана. Држава има довољно вакцина сва четири произвођача, а процес имунизације обавља се на 220 пунктова. „Ако бисмо убрзали вакцинацију врло брзо бисмо стигли до колективног имунитета", тврди имунолог Миодраг Чолић из Радне групе Српске академије наука и уметности формиране током пандемије.

Економски раст Србије и њеног Бе-Де-Пе-а заснива се, између осталог, и на реализацији великих инфраструктурних пројеката на којима радове изводе кинеске компаније, рекла је премијерка Ана Брнабић у разговору са са делегацијом Компаније "Шандонг Хај-Спид Груп". Нагласила је да је изградња брзе саобраћајнице Ваљево-Лајковац један од таквих пројеката, а истакнуто је и да је наведена компанија успешно завршила више од 50 километара у пуном профилу на Коридору 11. Извршни директор Менг Јан обећао је да ће радови бити завршени годину дана пре уговореног рока - до краја новембра 2022-ге године.

Од данас до 16-ог јуна за субвенције државе могу да се пријаве тутистићки водичи и туристички пратиоци. За два узастопна месеца добиће укупно око 60 000 динара. Услови за добијање помоћи су да имају положен стручни испит за туристичког водича или туристичког пратиоца, као и да имају важеће легитимације.

Аудио-визуелно дело "Сефарди - Нит Медитерана" ауторке Марије Витас у продукцији Тематских канала Радио Београда победник је овогодишњег регионалног конкурса ЦОПЕАМ "Креирајте програм уз коришћење архиве". Тема је била "Однос међу медитеранским земљама: историјска перспектива". Дело говори о Сефардима и сефардској музици, као јасном примеру повезивања различитих традиција и народа. Изласком из Шпаније крајем 15. века, Сефарди су се кретали и привремено или стално насељавали на ширем подручју Медитерана. Нихово наслеђе је пример узбудљиве и недокучиве културне размене, која се вековима одвијала на Медитерану.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Владимир Михајловић.

Продуцент Светлана Стевановић.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи