Читај ми!

Млади и вакцинација

„Питам да чујем“ је назив акције коју су започели студенти Педагошког факултета и Академије струковних студија Западна Србија из Ужица, а којом, уз подршку волонтера Канцеларије за младе и локалне самоуправе, желе да информишу припаднике своје генерације о значају вакцинације против корона вируса. Све је више кампања које имају за циљ да мотивишу младе и развеју сумње у вези са вакцинацијом. Откуд толико опречних ставова о имунизацији међу младима и које су најчешће дилеме које их муче разговарамо са др Милом Паунић, епидемилологом са Студентске поликлинике.

Сваки трећи пацијент који је био ковид позитиван имао је гастроентеролошке проблеме, дијареју, мучнину или повраћање, а повећано коришћење антибиотика довело је до нарушавања цревне флоре, речено је на трибини "Обезбеди своје дигестивно здравље". Трибину су организовали Удружење гастроентеролога Србије и гастроентеролошка секција Српског лекарског друштва (СЛД), а како је саопштено са овог скупа, наведена сазнања потврђују и подаци из наших болница које су биле у ковид систему. О томе разговарамо са др Дином Тарабаром, гастроентерологом.

Почетком маја, приликом вишедневне експедиције на подручју Бујановца и Прешева, орнитолози Центра за истраживање биодиверзитета из Новог Сада и Природњачког музеја из Београда забележили су нову врсту птице за Србију - дугорепог сврачка. Дугорепи сврачак насељава медитеранска сува травната станишта са жбуњем и дрвећем, на крајњем југоистоку Европе и деловима Блиског и Средњег Истока, а читава светска популација ових птица релативно је малобројна, док је на Балкану ова врста ретка и слабо проучена. Наш саговорник, који је и уочио ову врсту птице, које до сада није било у нашој земљи, је Драженко Рајковић из Центра за истраживање биодиверзитета.

 

Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи