Израелске трупе на граници са Газом

Настављени су сукоби израелских и палестинских снага. Милитантна група Хамас лансирала је и рано јутрос ракете на Тел Авив и према Јерусалиму, а Израел је најавио да ће наставити да гађа исламистичке фракције у Гази. Генералштаб израелских одбрамбених снага разматраће могуће копнене офанзиве на Појас Газе, а министар одбране Бени Ганц наредио је да 10 резервних чета пограничне патроле буде позвано да помогне полицији у спречавању сукоба у арапско-јеврејским градовима широм земље.  Израел је припремио борбене трупе дуж границе са Газом, које су у "различитим фазама припреме копнених операција", рекао је војни портпарол.

За сутра је заказана и трећа хитна седница Савета безбедности Уједињених нација. Од почетка сукоба, погинуло је најмање 72-оје Палестинаца, међу којима 17-оро деце, као и седам Израелаца, док је више од 360 људи повређено. Готово 100 хиљада Палестинаца окупило се јутрос у џамији Ал-Акса у Источном Јерусалиму како би обавили бајрам-намаз. Многи су носили палестинске заставе, а неки и транспарете на којима се позива на мир и победу у сукобу који траје.

Привредни раст Србије у овој години биће 6 одсто, према најновијим проценама Међународног монетарног фонда, изјавио је председник Александар Вучић у касарни "Дедиње", где је обишао пункт за вакцинацију припадника гарнизона Београд и чланова њихових породица. Истакао је да је ММФ прогнозирао да, упркос огромним улагањима у инфраструктуру и Воску, Србија у овој години неће прећи 60,3 одсто јавног дуга. Председник Вучић је истакао и да се у последњих шест дана, откако је најављена исплата од 3000 динара за грађане који приме вакцину, број дневновакцинисаних готово утростручио.

Премијерка Ана Брнабић састала се у Атини са председницом Грчке Катерином Сакеларопоулоу. Оценила је да је Грчка један од највећих партнера Србије, политички и економски и да два народа везују братска осећања. Грчка је заинтересована за развој стратешких односа са Србијом у свим секторима, поручила је председница те земље. Нагласила је да Грчка подржава европску перспективу Србије и да ће јој помоћи у свему што може. Брнабићева је истакла да ће наредне седмице Србија и Грчка потписанти споразум о укидању наплате роминга и навела да је Грчка једнострано признала наше дигиталне сертификате о вакцинацији. Нагласила је да сутра Грци отварају гранични прелаз Евзони и да ће сви вакцинисани грађани Србије моћи да уђу у Грчку без иједне друге потврде.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Тина Амић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се