Читај ми!

Српска научница у финалу Европске награде за проналазаче

Проф. др Гордана Вуњак-Новаковић је за иновативни допринос у биомедицини изабрана за финалисткињу престижне Европске награде за проналазаче за ову годину у категорији "Животно дело". Рад професорке Универзитета Колумбија, чланице САНУ и прве Српкиње и жене која је постала члан Националне академије инжењерства САД, решио је комплексне проблеме у вези са заменом оштећеног ткива, што је определило Европски завод за патенте да први пут једна научница из Србије буде у финалу у престижној категорији „Животно дело". Одликована је 2020. године Орденом Карађорђеве звезде другог степена, а ова гледна научница је и креативни амбасадор Србије у оквиру Савета за креативне индустрије при Кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић. Победници овогодишње најпрестижније европске награде за проналазаче биће објављени на церемонији 17. јуна.

 Иако се се број заражених од корона вируса не смањује онолико брзо како бисмо желели, ипак се смањује. После првомајских и васкршњих празника, због већих окупљања и прослава, могуће је да проценат заражених буде већи, али вакцинација је почела да даје резултате. Лакари непрестано упозоравају: "Да би смо постигли колективни имунтет, потребно је да што више људи буде вакцинисано у што краћем року"! 

Какав је одзив на имунизацију у Граду Чачку и Моравичком округу? Колики проценат становништва је до сада вакцинисан и ревакцинисан? Каква је епидемијска ситуација у овом делу Србије и колики терет трпе здравствени радници  због Ковида 19?

За нашу емисију говори директор Дома здравља Града Чачка, др Александар Пајовић, члан градског Кризног штаба.

Уреднице емисије Марина Стојадиновић и Наташа Ракетић.

„У средишту пажње", 17:05, Радио Београд Један

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи