Читај ми!

На Васкрс, у Високим Дечанима

Манастир Високи Дечани, који припада светској баштини UNESCO-а, смештен је у западном делу Косова и Метохије, у општини Дечане, у долини ријеке Бистрице и подигнут је у првој половини 14. века. Главни задужбинар је био српски краљ Стефан Урош III Дечански.

Целину манастира, поред цркве, чине и трпезарија, ћелије за монахе, звоник и кула на улазу. Црква са куполом је висока 32 метра и отуда потиче назив Високи Дечани, а изграђена је у комбинацији романике и готике, док је унутра је осликана у традиционалном источно-православно- византијском стилу.

Посебно је занимљива комбинација два камена која су коришћена за фасаду, то је дечанска бреча, љубичасто-бели камен који је из околине Дечана и пећки оникс, који се експлоатисао у пећкој бањи. Главни архитекта Манастира Дечани био је мајстор фра Вито из Котора, фрањевачки калуђер, који је манастир украсио са пуно елемената карактеристичних за романику.

Манастир Високи Дечани чува богату колекцију фресака из 14. века. Нигде на Балкану не можемо да нађемо ниједну цркву, посебно ове величине, осликану фрескама из тог времана, које су тако добро сачуване. Тако да се с правом с уметничке стране може рећи да је ово највећа галерија фресака из Средњег века на једном месту и то чини Дечане јако важним за све, и за историју духовности и за историју уметности. У цркви је неколико хиљада фресака, а најпознатија је врло ретка представа Христа са мачем у руци.

Данас га чувају војници КФОР-а, а у прошлим немирним временима чували су га повремено низами, припадници турске војске. Треба напоменути и да је у 18. и 19. веку постојала традиција албанских војвода, што значи да је манастир за надоканду чувала углавном најугледнија албанска породица у том крају.

Манастир Дечани је мушки манастир, и у њему тренутно живи двадесетак монаха и искушеника. Монаси свакодневно имају различита послушања, као што је рад у кухињи, канцеларији, пекари, неко се бави дуборезом и иконописом, а неко дочекује госте. Тако је и нас, Елизабету Арсеновић и Мирјану Никић, на капији, дочекао монах гостопримац.

Радио Београд 1, 09.05

Реприза емисије из 2015. године.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи