Читај ми!

Животни пут Михајла Пупина

Они који воле наше Којекуда приче и слушају их пажљивије сетиће се да је о српском и америчком научнику, проналазачу и професору универзитета, Михаилу Пупину Идворском већ било речи. О великом научнику и његовом делу – и још тада закључисмо да један овако богат и плодан живот и личност не може да се опише ни тако лако, ни тако кратко.

У претходној причи, рекосмо, забележено је његово велико дело којим је задужио цео свет, дело којим се уписао у бемртнике на пољу електронике и телекомуникација. Али његов живот је заиста посебна прича. Плодан, разноврстан, успешан.

Михаило Пупин као што је записано је један од најзначајнијих научника у историји људског рода, али једнако тако и један од највећих родољуба и добротвора у историји нашег народа. Прича о животном путу великог научника, професора најпрестижнијих универзитета свог времена, иноватора, доброчинитеља, писца, спортисте... разноврсна интересовања и велики траг који је оставио, сведоче о градндиозној личности која и данас фасцинира и мотивише људе.

Ауторке емисије, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић, посетиле су Меморијални комплекс Михаило Пупин, у његовом родном Идвору, где се и данас негује успомена на нашег великана.

Обишле смо са водичем Јеленом Калин његову родну кућу, данас спомен-музеј, и наравно,  заоставштину коју је поклонио свом роду, Народни дом , изграђен по његовој жељи у центру насеља. Тамо се и данас чува сећање на велико Пупиново дело и огромно срце о чијој љубави према завичају сведочи и то да је сам Пупин с поносом своје порекло истакао додавши уз породично презиме „Идворски".

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара