Читај ми!

Прича о војном походу

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижар Александар Дракулић. Књига коју он представља има назив ''Анабаза'' а њен аутор је антички писац Ксенофонт (око 430-354 п.н.е). Родом Атињанин, Ксенофонт је био противник атинске демократије и поклоник спартанског уређења.

Неко време је био Сократов ученик, и у неким својим књигама оставио је сведачонство о свом учитељу. Касније је постао најамни ратник, суделовао је у војном походу Кира Млађег који је хтео свргнути с престола свог брата Артаксеркса II Мнемона. Овај војни поход, а посебно повлачење 12.000 хеленских најамника након погибије Кира Млађег, описано је у делу ''Анабаза''. Ксенофонт се истакао приликом овог повлачења војника, које је он успео да доведе до Трапезунта, а потом у Пергам, где је војску предао спартанском вођи Тиброну. Дело ''Анабаза'' објављено је под именом Темистоген Сиракужанин, и то је први пример употребе псеудонима у европској књижевности. Непосредност, једноставност, прозирност и јасноћа казивања неки су од квалитета Ксенофонтовог језичког израза, и по томе ће он остати цењен све до данашњих дана.

Александар Дракулић говори о томе како је открио ову књигу, зашто му је она запленила пажњу, и због чега се везао за њу. Биће речи и о читању и положају књиге у доба изолације, о љубави према књизи, о библиотекама и о интернет књижарама.

Почетком осамдесетих Александар Дракулић је био књижарски шегрт у Нолитовој књижари на Славији. После петнаестак година тражења себе у другим професијама као што су право, новинарство, велетрговина и маркетинг, вратио са књижарству и у њему је већ четврт века. Води интернет књижару knjizara.com која продаје књиге од 1998. Тренутно у понуди има око 100.000 књига (30.000 новијих наслова, а остало су атикварне и половне књиге).

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара