Заједница Српских општина осам година на чекању

Навршила се пуна деценија од почетка дијалога Београда и Приштине под покровитељством Европске уније. Разговори две стране већ дуже су на паузи и неизвесно је када ће бити настављени. Ових дана, тачније 19. априла навршиће се тачно осам година од потписивања Бриселског споразума, првог и јединог конкретног резултата преговора. Кључна тачка тог Споразума – формирање Заједнице српских општина – ни до данас није испуњена.

Иако је дијалог био обележен бројним успонима и падовима нема дилеме да се нормализација односа може постићи искључиво кроз наставак преговора.

Када би разговори могли бити настављени, шта су предуслови за њихов наставак , шта се може очекивати од нове власти у Приштини, каква је позиција Београда, има ли ЕУ капацитет и политичку вољу да помогне проналажењу компромиса између две стране, каква ће бити улога нове анеричке администрације,...само су нека од питања за саговорника Магазина на првом, дугогодишњег дипломату Зорана Миливојевића.

Бележимо још један јубилеј. Пре тачно пола века, априла 1971. године почео је да ради Студентски културни центар у Београду . Брзо је постао и остао главно место београдске авангарде преко кога су се прославили многи уметници. Тачно педесет година од оснивања, на истом месту али другој адреси, на непоновљивост феномена СКЦ, посебно ликовног програма, осврнуће се историчари уметности: проф Јеша Денегри, др Јелена Весић и Стеван Вуковић, уредник Филмфорума Студентског културног центра.

Да ли је лопта ушла у го, било је главно питање после недавне фудбалске утакмице између Србије и Португала. Одговор се тражио уз помоћ геометрије, фотошопа, понављања снимка....Технологија која нуди једноставан и брз одговор на слична питања постоји и зове се ВАР систем. У Магазину проверавамо када ће ВАР систем бити уведен у српски фудбал и како теку припреме за његову примену.

Уредник и водитељ: Светлана Живковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво