Ко је крив – опасни пси или њихови власници?

Овог понедељка, први део емисије резервисан је за укључења слушалаца Радио Београда 1, које позивамо да нам се јаве и поставе питања, похвале, критикују, предложе теме и кажу своје мишљење о нашем програму. Данас ми слушамо вас. Нови бројеви телефона отворени за јављања током контакт програма: 011 – 655 3370, 655 3371, 655 3372, 655 3373.

Последњих месеци догодило се неколико врло агресивних напада паса, и то оних који имају своје власнике, са врло озбиљним, чак и смртним последицама. Да ли је неким расама паса урођена агресивност па су самим тим опасни или постоје и другачија објашњења. У јавности су мишљена подељена око питања да ли су пси насилни по природи, или је истина ипак другачија? Стручњаци кажу да социјализован и добро одгојен пас никад неће бити насилан, поготово не према деци. Како приморати власнике на одговорно понашање према свом псу, а самим тим и према целом друштву и на који начин спречити овакве нападе на људе, питаћемо Александра Гаврића, из организације Animal rescue Serbia.

Током пандемије коронавируса и код нас је забележено више случајева озбиљних облика обољевања трудница, а глобално је реч о врло великом броју жена које су се заразиле током трудноће. Осим борбе за здравље и живот мајке, лекари су суочени и са потенцијалном опасношћу заражавања беба. Досадашња пракса, у таквим ситуацијама - да се беба одмах по порођају одвоји од мајке, била је предмет озбиљног истраживања Светске здравствене организације. Пошто је у овим случајевима често реч о превремено рођеној деци, стручњаци тврде да је рано раздвајање мајки и беба можда, по својим последицама, опасније и од короне. О томе, али и о осталим опасностима од вируса ковид 19 у трудноћи разговарамо са др Дејаном Филимоновићем из ГАК Народни фронт.


Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи