Верници Римокатоличке цркве славе Ускрс

Противепидемијске мере у Србији од сутра ће бити мало блаже. Баште кафића и ресторана биће отворене, али ће моћи да се користе са 50 одсто капацитета. Детаљи ће бити дефинисани током дана. Према предлогу Кризног штаба, од сутра би требало да рад свих објеката буде продужен до 22 сата. Настава у школама и даље ће се одвијати преко интернета. Тржни центри, за сада, остају затворени. Лекари поручују да само мере и масовнија вакцинација могу да промене епидемијску слику.

Верници Римокатоличке цркве славе највећи празник Ускрс. Милиони људи широм света су под новим рестриктивним мерама за време ускршњих празника због наглог раста броја заражених од вируса корона, упркос масовној вакцинацији. Другу годину заредом Италија слави Ускрс у ванредној атмосфери због пандемије ковида 19. На снази је забрана кретања и све је затворено. У базилици цркве светог Петра, папа Фрања одржао је свечану мису пред малим бројем верника. У ускршњој посланици Урби ет орби, Граду и свету, позвао је међународну заједницу да се додатно заложи како би се вакцине на време доставиле и сиромашним земљама. И у другим европским земљама су током ускршњих празника на снази најстроже мере. Француска је од јутрос у трећем националном карантину, који ће трајати четири недеље.
Београдски надбискуп Станислав Хочевар служио је свечану ускршњу мису у катедрали Узнесења блажене девице Марије у Београду. Миси је присуствовао мањи број верника уз поштовање епидемиолошких мера.

У Приштини још нема договора о избору новог председника привремених институција. Ни синоћ на седници скупштине није било кворума, па је наставак седнице заказан за данас у 17 сати. Рок за избор истиче сутра у поноћ, у супротном, Приштини прете нови парламентарни избори. Неки од познавалаца уставног права у Приштини кажу, међутим, да је битно пре истека тог рока покренути процес избора, који онда може да траје до петог маја, до када мора да буде изабран председник. Саговорници нашег радија очекују да ће Брисел и Вашингтон извршити притисак на Приштину и да ће ипак бити изгласан председник привремених приштинских институција.

Више од двеста хиљада академаца слави свој дан, у знак сећања на 4-ти април 1936-те године када је на великим демонстрацијама против јачања фашизма у Европи, убијен студент Правног факултета Жарко Мариновић. Овај четврти април студенти обележавају у условима пандемије, без јавних програма и манифестација.

 

Уредник емисије: Наташа Ракетић

Уредници вести: Ненад Селаковић и Тина Амић

Продуцент: Александар Радовић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи