Читај ми!

У Србији вакцинација грађана и привредника региона

Епидемијска ситуација у Србији је озбиљна, болнице су све пуније и клиничка слика оболелих је све тежа. Корона бројеви су узнемиравајући упркос пооштреним мерама чији се ефекти већ очекују. Кризни штаб за борбу против вируса корона заседаће, поново у понедељак. У борби с ковидом, уз превентиву, важна је и масовна имунизација коју, упозоравају стручњаци, треба појачати.

Паралелно са вакцинацијом наших грађана, овог викенда почела је бесплатна вакцинација страних држављана у Београду и у Новом Саду. Због тога су велике гужве на граничним прелазима са Србијом, а највећа је на прелазима са Босном и Херцеговином.

У Србији се данас и сутра вакцинишу и привредници и запослени у предузећима Републике Српске, Северне Македоније, Албаније и Црне Горе. Имунизација се обавља у Београду и у Нишу, а као је најављено, цепиво Астра зенека, примиће око 7 и по хиљада привредника.

У свету је и даље најтежа ситуација због вируса корона у Сједињеним Америчким Државама, али се погоршава у Бразилу где има 3 хиљаде и 600 умрлих у једном дану, највише до сада. У више европских земаља се због скока броја заражених пооштравају мере. За један дан инфицирано је 614 хиљада људи, саопштава Светска здравствена организација и апелује дасе сиромашним земљама поклоне вакцине.

У Мјанмару су снаге безбедности убиле најмање 50 демонстраната у више градова, највише у Мандалајму, другом по величини у земљи. Противници војног пуча изашли су на улице упркос упозорењу војне хунте да би могло да дође до сукоба.

"Покрени се за Планету" овогодишњи је слоган кампање "Сат за нашу планету". Милиони људи широм света вечерас ће искључивати светла на један сат, од 20 часова и 30 минута, до 21 час и 30 минута, као подстрек очувању природних ресурса и потребе за чистом енергијом. У Београду ће вечерас бити замрачени мост на Ади, Бранков мост, Палата "Албанија" као и друга позната здања главног града.

Навршава се осам деценија од пуча и антифашистичких демонстрација 27. марта 1941. којим је поништено потписивање протокола о приступању Краљевине Југославије Тројном пакту. Процене су да је од око 350 хиљада људи који су тада живели у Београду на улицама било између 60 хиљада и 100 хиљада људи.

У другом колу квалификација за Светско првенство, фудбалери Србије играће вечерас против Португалије. Меч на стадиону Рајко Митић, почиње у 20 часова и 45 минута, а пренос је на таласима Првог програма Радио Београда.

Подсећамо вас и да у ноћи између суботе и недеље, прелазимо на летње рачунање времена. Казаљке треба померити за један сат унапред, са 2 на три сата.

Уредник и водитељ:Мирослав Војводић

Уреднци вести: Ирена Јеловац и Владимир Михајловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво