Велики број пацијената са тешком клиничком сликом

У Србији је све више болница у ковид систему и велики број пацијената захтева интензивнију терапију. И даље је веома висок проценат позитивних на вирус корона међу тестиранима.

Директор Клиничко - болничког центра "Земун" Драгош Стојановић за РТС каже да доминира британски сој вируса, који доноси брже напредовање болести и теже клиничке слике. Професор Стојановић каже и да је око 80 одсто пацијената 1970-то или 1980-то годиште, у трећем или четвртом дану развоја клиничке слике, са обостраним упалама плућа. Наводи и да није мали број читавих породица које леже по болницама, као и да неки здравствени раници не одлазе кућама, већ спавају у болници.

Први пацијенти у Клиничком центру Војводине примили су нови лек против вируса корона Бамланивимаб, који спречава даље ширење инфекције, односно прогресије болести из благе у тешку клинику слику, потврдила је директорка те установе Едита Стокић. Она је навела да се тиме смањује број болничких збрињавања због компликација и спречава тешки облик болести. Ту терапију могу да приме пацијенти старији од 65 година или старији од 55 година, а имају придружене болести, навела је Стокићева.

Председник Александар Вучић разговарао је са министром националне одбране Кине Веи Фенгхеом о интензивирању дијалога и унапређењу сарадње између две земље у бројним областима, као и о спремности за даље јачање свеобухватног стратешког партнерства. Вучић је рекао да је Србија спремна да са Кином ради на даљем развоју свеукупних односа, посебно у области војноекономске, војномедицинске и војнообразовне сарадње. Констатовано је да је једна од важних карактеристика чврстих билатералних односа и учешће Србије у механизму сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе, као и иницијатива „Појас и пут".

После састанка у Палати Србија, председник и гост из Кине, су у касарни на Дедињу присуствовали приказу способности дела јединица Војске Србије. Припадници 72-ге бригаде за специјалне операције приказали су борилачке вештине, а своје способности представили су и одред Војне полиције и "Кобре". Приказан је и егзерцир оркестра Гарде.

Гигантски теретни брод са контејнерима "Евер Гивен" још је дијагонално заглављен у Суецком каналу, док управа канала покушава да га ослободи и поново отвори саобраћај на кључном пловном путу за глобални бродски промет између истока и запада. Брод под заставом Панаме који превози терет између Азије и Европе, дугачак 400 метара и широк око 60, насукао се прексиноћ у уском, вештачком каналу који дели континенталну Африку од Синајског полуострва. Најмање 150 пловила чека да прође кроз Суецки канал.

Док управа Суецког канала покушава да ослободи брод "Евер Гивен" праве се прве процене и прерачунавају губици. Угрожен је транспорт робе из Кине, Ирана, али и осталих азијских земаља, а највише на удару су сировине и енергенти. Страхује се од раста цене нафте.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Ненад Селаковић и Тина Амић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара