Читај ми!

Да ли сви оздраве после ковида 19?

Досадашње искуство показује, да након прележаног коронавируса, код чак 30 до 50 посто оболелих, остају дуготрајне тегобе и симптоми. Данас је све већи број истраживања која прате стање пацијената након прележане ковид 19 инфекције, с обзиром на све више података о дугорочним последицама код појединих особа. Управо тегобе као што су поремећаји плућне функције и патолошке промене на радиографијама или скенеру грудног коша, назване су "дуготрајни ковид". О томе разговарамо са проф др Драганом Јовановић, пулмологом и пулмоонкологом.

Према подацима из Стратегије управљања отпадом сваки становник Србије произведе годишње око 318 килограма смећа. У нашој земљи има неколико хиљада дивљих и 164 званично регистроване. Већина њих не задовољава основне санитарне стандарде. Удружење грађана „Проток 21" из Смедерева осмислило је апликацију „Пријави депонију", а о одговорности институција и појединаца и мотивацији да се сви активно укључе у решавање проблема разговарамо са Наташом Рашковић из овог Удружења.

Истраживање Института за јавно здравље „Батут" показује да у Србији само 8,5 одсто одраслог становништва има све зубе, док 9,3 одсто нема ниједан зуб. Велики број грађана не контролише зубе а само половина их редовно пере. Истовремено, у порасту је број оних који, водећи се за трендовима жели да избељује зубе и има такозвани „холивудски осмех". О томе шта ова козметичко-стоматолошка процедура подразумева и које ризике и последице носи са собом ако се нестручно ради, разговарамо са др Дарком Стаматовићем, стоматологом.


Са вама је Мирјана Никић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи