IN MEMORIAM: Мирјана Поповић Радовић (1939–2021)

Поводом одласка наше истакнуте теоретичарке књижевности и есејисткиње Мирјане Поповић Радовић, вечерас ћемо слушати емисију ''Код два бела голуба'' у којој је говорила о свом доживљају Београда, града у ком је рођена, о школовању, о свом детињству, о значајним личностима Београда, као што су Јелисавета Начић, Бранислав Нушић, Бора Станковић, Мика Алас, о стваралаштву архитекте Ранка Радовића, који је био и њен дугогодишњи животни сапутник.

О свему томе Мирјана Поповић Радовић писала је и у књизи „Београд као аутобиографија" ̶ о граду који је постао њено не само животно окружење већ и унутрашњи простор. По мишљењу ауторке један град не чине само куће, зграде, тргови и улице него и људи, са својим животима и својим причама. Човек, појединац, креативност коју он улаже у простор заједничког живота, то је оно што обликује град изнутра. И управо је то оно што градовима може да подари душу.

Мирјана Поповић Радовић ауторка је око двеста књижевно-теоријских радова и дванаест књига међу којима су „Тајна маргиналног", „Поетика свакодневног" и „Књижевна радионица изгнанства Милоша Црњанског". Водила је пројекат научног истраживања књижевних рукописа, Легат и рукописну заоставштину Милоша Црњанског у Народној библиотеци Србије. Била је велики путник, бавила се фотографијом и сликарством, а начинила је и митолошки речник биља. Свa њена дела одликује жив дух и велика радозналост.

Путовања, архитектура, уметност, књижевност, Београд, стваралаштво Милоша Црњанског биле су теме Мирјане Поповић Радовић о којима је говорила и 2018. године у емисији „Код два бела голуба".

Аутор емисије: Војислав Карановић.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи