Читај ми!

Миливоје Живановић - бард српског глумишта

Ова прича посвећена је нашем великом глумцу Миливоју Живановићу. Од његове смрти прошло је скоро педесет година, а његов родни град, Пожаревац, чува успомену на свог великана: на глумчев рођендан, сваког 2. априла, полажу цвеће на спомен-бисту у Сунчаном парку испред Центра за културу. Под њиховим кровом се већ деценијама одржавају, Глумачке свечаности "Миливоје Живановић", као и манифестација "Миливојев штап и шешир".

Али, данашње генерације, нажалост, мало тога знају о овом великану. Био је једини страни уметник овенчан Медаљом Станиславског усред Москве. Историја театра бележи маестрално одигране улоге Максима Црнојевића, Сирана, Отела, Миткета, Краља Лира, и, наравно, непревазиђеног Јегора Буличова с којим је гостовао у Худежественом театру. Какав је утисак оставио, играјући у овој драми Максима Горког, сведочи чињеница да се чак двадесет два пута поклонио позоришној публици.

Славни уметник каријеру је, иначе, почео у путујућим трупама 1919. године. Залагањем Бранислава Нушића (чије је ликове касније играо с великим успехом) постао је стални члан СНП у Новом Саду, потом у Скопљу, од 1932. у Народном позоришту у Београду, а од оснивања (1947. године) у Југословенском драмском. Као првак куће овде је остао до 1970. а онда прешао у Савремено позориште (данашњи БДП) у коме се појавио у само једној представи.

Сећања на глумачког барда, Елизабети Арсеновић и Мирјани Никић, казивао је, у његовом родном Пожаревцу, Предраг Радовановић, новинар, али некад и пријатељ великог уметника и познавалац његовог живота и дела.

    

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи