Јесте ли за хамбургер из лабораторије?

Најбогатији човек на свету, оснивач компаније "Мајкорософт", Американац Бил Гејтс, на Википедији представљен као предузетник и филантроп, али сада већ и добро познат као нека врста магнета за теоретичаре завере о вирусу корона, недавно је изјавио - и изазвао додатне контроверзе - како верује да ће богате државе помоћи глобалној борби против климатских промена тако што ће говедину заменити синтетичким месом, оним из лабораторија, или пак биљним заменама. Може ли прављење меса у лабораторијама заиста помоћи човечанству у борби против климатских промена, али и глади, као и о томе да ли је оно штетно или, баш напротив, корисно за наше здравље, разговараћемо са доктором Миланом Ж. Балтићем, професором у пензији Факултета за ветеринарску медицину у Београду и некадашњим шефом Катедре за хигијену и технологију намирница и аутором рада „Meso in vitro – могућности немогућег”.

Са каквим надама, очекивањима и у каквом расположењу, после дуге паузе због епидемије вируса корона, корисници домова за старе дочекују могућност поновног сусрета са најближима, чућемо од психолога Бранке Кордић, која и сама живи у једној од таквих установа.

Баш овог фебруара који је на истеку, навршило се 40 година од када се појавио албум "Пакет аранжман",  ког познаваоци саваремених музичких токова карактеришу као "плочу која је променила СФРЈ и дефинитивно окренула наопачке музички маинстреам на брдовитом Балкану". У славу и сећање на тај изузетни тренутак у нашој новјој историји, посебно историји популарне културе, гост "Магазина на Првом" биће музички новинар и критичар Петар Јањатовић.

Културна јавност је са запрепашћењем примила вест да Влада Републике Србије има намеру да Природњачки музеј у Београду, институцију са богатом историјом дугом 125 година и огромним националним значајем, претвори у радну јединицу Завода за заштиту природе Србије. Зашто је и како Природњачки музеј, који није успео да се избори ни за самосталну зграду у којој би могао да трајно изложи благо из својих депоа, доспео у још тежу ситуацију - више детаља чућемо у разговору са Александром Савић, музејским саветник, начелницом Одељења за едукацију и комуникацију.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво