Читај ми!

Ивко Николић, хроничар града Лознице

Сигурно знате за осећај радости када пронађете давно затурену, а вредну ствар. Нисте је заборавили, али је већ толико времена прошло да сте се ипак мало помирили што је нема. Малко сте и заборавили колико је лепа, какве су јој боје и колико зрачи… Па је случајно, ненадано ипак нађете. Само се створи пред вама и обасја вас – и она сама, и тај тренутак среће. Управо то се нама десило са једном „којекуда“ причом забележеном пре готово пуне три године. Иако је предуго чекала да заплови нашим радио-таласима, брзо ћете схватити да заслужује блиставо место круне на њиховим врховима, оно одакле живот сам пева својом бујношћу.

Водимо вас у Лозницу и представићемо вам Ивка Николића, старог и угледног Лозничанина, аутора  „Хронике града Лознице" коју је писао пуних 27 година и коју је 2005. објавио тамошњи Центар за културу „Вук Караџић". Књига прати период од око 200 година, кључних за формирање Лознице какву данас знамо и бележи више од пет хиљада Лозничана који су допринели њеном развоју. Али, није то неки сувопарни попис година и имена, какве могу да буду и почесто бивају хронике. Она одише, оним већ поменутим бујним, животом и бележи све његове мене - од трагедија и туге до анегдота и шала. 

А такав је управо и њен аутор, Ивко Николић, сада витални 90-тогодишњак, кога су упознале и са њим разговарале Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи