Читај ми!

Прво анализа земљишта, па прихрана пшенице, саветују стручњаци

Пшеница је добро поднела температурна колебања. Стручњаци кажу да прва прихрана треба да се обави после 15. фебруара и саветују ратарима да пре тога ураде бесплатну анализу земљишта Н мин методом. То им може донети значајне уштеде.

Министарство пољопривреде расписало је Јавни позив за подношење захтева за одобравање подстицаја за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за електрификацију поља. Подстицаји се утврђују у износу од 90 одсто вредности прихватљиве инвестиције, а највише до 800 хиљада динара. Захтеви могу да се поднесу Управи за аграрна плаћања  од 1. фебруара до 1. септембра.

Према проценама, у Србији има од 200 до чак 350 хиљада хектара запарложеног земљишта. Напуштено државно земљише већ три године нуди се у закуп по почетној цени од нула динара, а обавеза закупца је да га приведе намени у року од 5 година, објашњава директор Управе за пољопривредно земљиште Бранко Лакић.

Пољопривредно стручна служба Шабац и Савез живинара Србије, у сарадњи са Министарством пољопривреде, покренули су пројекат очувања аутохтоних сорти кока, међу којима су банатски голошијан, сомборска капорка и санџачки певач. Предвиђено је да око 33 хиљаде комада те живине буде подељено регистрованим пољопривредним газдинствима која ће најмање две године развијати те сорте, после чега ће моћи да их уматиче и остваре субвенције.

У емисији "Недељом за село" упознаћете и пољопривредника из Медвеђе код Деспотовца Стојана Милошевића који се однедавно бави прерадом воћа да га не би, како каже, давао у бесцење.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Радио Београд 1, 08.05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара