Читај ми!

До 13 часова вакцинисано више од 13 хиљада људи

Председник Александар Вучић објавио је да је од јутрос до 13 часова, у Србији вакцинисано више од 13.000 људи. "Драги народе, желим да вас обавестим да сам посебно поносан и да са вама поделим радост да смо од јутрос до сада, до 13 часова, успели да вакцинишемо више од 13.000 људи. Фантастичан дан за Србију", објавио је Вучић у видео-снимку. Посебно је, каже, срећан што је добио извештаје са Београдског сајма да су нарочито старији грађани били поносни на Србију и систем који је направљен, на то да су чекали кратко време, да су добили чај, да су имали најбољу услугу лекара и медицинског особља. "Ми ћемо да наставимо и сутра ћемо покушати да оборимо рекорд, да идемо на 30.000 вакцинисаних људи. Све за здравље Србије, све за живот Србије, хвала на великој подршци, хвала на помоћи, живела Србија!", поручио је Вучић.

Поред Београда, Крушевца, Краљева, Суботице и Ниша, где је вакцинација већ почела, данас су отворени и пунктови у  Новом Саду, Чачку, Пожаревцу, Лесковцу и Шапцу, а грађани су примили кинеску вакцину компаније Синофарм. Поподне би, међутим, у Србију требало да стигне још 250 хиљада доза руске вакцине Спутњик ВЕ. Стручњаци упозоравају да је за стицање колективног имунитета потребно да се што већи број грађана вакцинише у што краћем року, али да пре тога оду код изабраног лекара и провере своје здравље.  

На београдски аеродром Никола Тесла јутрос је стигао авион Ер Србије са медицинском опремом коју је донирала Краљевина Бахреин. Премијерка Ана Брнабић је том приликом рекла да је ово пети такав авион и да је Бахреин до сада донирао 67 и по тона опреме, а да се у данашњој пошиљци налази и 20 респиратора. Према њеним речима, донације су резултат телефонског разговора Председника Србије Александра Вучића и Краља Бахреина Хамада бин Исе Ал Калифе. Пристигла помоћ ће бити распоређена у здравствене установе широм Србије.

На ванредној седници, Скупштина Црне Горе је поново већином гласова усвојила измењени Закон о слободи вероисповести. За измене и допуне закона гласао је 41 посланик парламентарне већине. Није било гласова против, нити уздржаних. Парламент је усвојио и друге законе које је председник Црне Горе Мило Ђукановић раније одбио да потпише и вратио их на поново изјашњавање. Посланици опозије, из редова Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, нису присуствоали седници.

У подне по локалном, односно у 18 сати по средњоевропском времену, изабрани председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден положиће заклетву којом званично преузима функцију. Биће то прва церемонија у новијој историји којој неће присуствовати одлазећи председник и прва дама. Званице ће се на Капитол Хилу појавити пред малобројном, физички дистанцираном публиком која ће носити заштитне маске. У Вашингтону су мере безбедности на највишем нивоу. Неколико сати пре краја мандата, одлазећи амерички председник Доналд Трамп помиловао је 73 особе и ублажио казне за још 70. Званичници Европске уније нестрпљиво чекају Бајденов мандат и предлажу нови пакт за трансатлантске односе. 

Уредници емисије Наташа Ракетић и Слободан Петровић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Реља Трајковић.

Продуцент Светлана Стевановић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи