У плану отварање 300 пунктова за вакцинацију

У Србији је до сада против вируса корона у 10 градова вакцинисано око 22 хиљаде људи, изјавио је за РТС државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек. Он је истакао да је све протекло без икаквих проблема, као и да је интересовање за имунизацију веће од очекиваног. Према његовим речима, преко сајта е-управе до сада се за имунизацију пријавило око 280 хиљада грађана. Ђерлек је додао како је циљ да се наредних дана широм Србије отвори више од 300 пунктова за вакцинацију, и да се вакцинише од 50 до 100 људи у току сат времена.

Уз формирање више вакциналних пунктова у Србији, биће могуће спровести план масовне имунизације, рекла је за Радио Београд Један, директорка Института "Батут" Верица Јовановић.

Очекује се да у Србију сутра стигне још око 20 хиљада доза Фајзерове вакцине, а током идуће седмице и још око 250 хиљада доза руске вакцине "Спутњик". Јуче је стигло милион доза кинеске вакцине "Синофарм".

У већем делу земље пада слаб снег и температура је испод нуле, па постоји могућност појаве местимичне поледице на коловозима. Екипе путара су на терену.

Због кварова на далеководима и нисконапонској мрежи, изазваним снегом и леденом кишом, десетине планинских села на југу Србије, дуже од седам дана су без струје. Сви расположиви радници су на терену, чисте путеве и настоје да поправе искидану струјну мрежу, а помаже и војска.

Свих 50 америчких држава у приправности је због могућих насилних протеста противника инаугурације председника Џозефа Бајдена. Припадници Националне гарде из свих делова земље упућени су у Вашингтон како би спречили понављање насиља од 6-ог јануара, када је током упада присталица Доналда Трампа у Конгрес, настрадало пет особа. ФБИ је упозорио да би у главним градовима свих 50 држава могло доћи до марша наоружаних Трампових симпатизера. Дуж улица Вашингтона постављене су барикаде, јер су десничари преко друштвених мрежа за данас најавили протесте и позвали на марш на дан инаугурације, 20. јануара.

Сутра почиње друго полугодиште у школама у Србији. Планирано је да се настава одвија по моделу који је примењиван од 1. септембра 2020. године. То значи да ће ученици од првог до четвртог разреда основне школе имати свакодневну наставу у школи, у мањим групама, док ће старији основци наставу похађати наизменично, у школи и онлајн. Средњошколци ће једну недељу ићи у школу, а потом једну недељу имати наставу на даљину.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић и Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се