Читај ми!

Само нам је љубав потребна

Слику са насловне стране најаве наше емисије комотно можемо прогласити фотографијом седмице, нема човека који се није окренуо- пролазећи крај храма Светог Саве- за њеним `главним јунацима`. Многи су се и фотографисали с њима, на клупи или поред ње, а девојке које су од снега направиле ове изузетне фигурице преко ноћи су се нашле у центру пажње. Пошто наш програм суботом прати дешавања из области спорта, културе, јавног и уметничког живота, али и света који нас окружује, овог поподнева представљамо младе уметнице Миљану Тешовић (25) и Дану Вукајловић (23), ауторке овог несвакидашњег двојца на клупи у Карађорђевом парку.

Фудбалери крагујевачког Радничког прекјуче су почели припреме за пролећну сезону у Првој лиги Србије. Наш саговорник ,тренер лидера на табели Александар Линта, заједно са својим помоћницима и руководством клуба, обавио је прозивку и играчима изнео план рада у наредних пет седмица. Комплетне припреме биће одржане у Крагујевцу, планирано је 27 тренинга и шест контролних утакмица. Подсетимо, Раднички на првом месту, после јесењег дела шампионата, има 40 освојених бодова, пет више од новосадског Кабела, односно једанаест од Графичара и Колубаре. Свих 17 утакмица у првом делу првенства одиграли су Варјачић, Никодијевић и Рађен.

Милош Алиловић запамћен је као један од племенитијих играча малих београдских терена, после тога добро је упамћен и као футсал играч, потом и тренер КМФ Црвене звезда, с којим је већ у првој сезони на клупи освојио титулу државног првака. Познат као стручњак који од свог окружења жели јасне, очите, нескривене амбиције, популарни Алила- како га зову сви на његовом Лиону- недавно је променио средину и нашао се на месту шефа стручног штаба футсал клуба ФОН, у коме се заиста осећа позитивна енергија и онај набој неопходан за остваривање добрих резултата и истог таквог пласмана. Друштво на клупи правиће му сарадници Ђорђе Пантелић и Марко Синђић. Београдски „студенти" су на другом месту Прве футсал лиге Србије после првог дела актуелне такмичарске сезоне, са освојена 22 бода, једним мање од јесењег првака Новог Пазара. Први човек клуба Александар Ђоковић и управа ФОН-а ће, тврде, учинити максималне напоре да омогуће идеалне услове за наставак сезоне својим играчима, долазак Алиловића само потврђује високе амбиције футсал клуба из Београда.

Женска екипа СТК "Нови Сад" је актуелни шампион Суперлиге Србије. Већина играчица наступа и за репрезентацију Србије у разним узрасним категоријама. Осим екипне титуле, стонотенисерке Новог Сада освојиле су све што се могло освојити у периоду 2016-2019. године, на бодовним турнирима и државном првенству. То су уједно и најуспешније године у историји клуба, па тренутно чине један од најдоминантнијих састава у ближој историји женског стоног тениса код нас. Ових дана Новосађанке су добиле и врхунско појачање- стигла је репрезентативка Хонг Конга Ји Лок Лам. Ова Кинескиња има право наступа већ од другог дела такмичарске сезоне. Председник клуба Дан Фрациле подсећа нас, у разговору, да је то први пут после 20 година, још од брачног пара Чен. да у српском тенису имамо некога од играча са Далеког Истока.

Прво такмичење у 2021. и лични рекорд, норма за светско првенство за старије јуниорке и скок за прво место.на светским ранг листама- то је укратко учинак Ангелине Топић, чланице клуба `Топ Џамп`, наше младе скакачице у скоку увис на такмичењу одржаном 9. јануара у Београду. Кћерка познатог атлетског пара Биљане и Драгутина, да будемо прецизни, прво место на планети држи заједно са Рускињом Полином Парфененко, која је тих 185 центиметара прескочила прошлог месеца у Кемерову. Прави `бејби бум` за нашу атлетику и ову дисциплину потврђује и пласман Зоране Рокавец на треће, Александрије Митровић на седмо и Стеле Ћук на шеснаесто место светске ранг листе. Све четири девојке показују невероватан и неприкосновен таленат , оне су годишта од 2004. до 2007, а већ се налазе при самом врху светске атлетике. Ангелина, Зорана и Александрија ће прилику да се надмећу са најбољим скакачицама Европе имати у августу на Европском првенству до 18. година у Ријетију.

Милош Пржић (31) из Смедерева доказао је себи и другима да жив човек све може. Овај слепи младић, једноставно, није одустао - прво од себе, али ни од живота и људи. Дипломирао је на катедри за италијански језик и књижевност Филолошког факултета у Београду, завршио мастер студије у Трсту, уписао докторске студије. Борио са предрасудама и победио, поставши истраживач-приправник на Институту за књижевност и уметност у Београду. Од школовања у Заводу за ученике оштећеног вида, Гимназије у Смедереву, Филолошког факултета - да би успео, Милош је морао прво да разуме друге, јер често они нису разумели њега. Ипак, био је јачи од свега- поносан је што је студирао баш у Трсту, јер је то спона између Балкана чијој култури припада и италијанске културе, коју проучава. На Институту за књижевност и уметност, Милош ради на пројекту "Српска књижевност у европском културном простору". Циљ му је да заврши докторске студије и напредује у следећи степен научне каријере, надајући се да ће тада и добити посао на неодређено време. А онда, доћи ће на ред и оно од чега се живи - љубав и породица. Није наука једино што занима Милоша. Осим спорта, воли и музику, и већ годинама свира фрулу у Градском ансамблу народних песама и игара, док хармонику свира за своју душу. Члан је Градске организације савеза слепих и Ротари клуба.

Данас се одржава се сениорско првенство Београда у атлетици, а прави спектакл очекује се у трци девојака на 60 метара у којој ће трчати рекордерка Србије у овој дисциплини Ивана Шпановић, Иранка Фасихи Фарзанех која држи други резултат београдске атлетске дворане, Швајцаркиња Кора Саломе, најбржа Српкиња Милана Тирнанић...Чућемо и како се завршио овогодишњи Дакар рели, упознати младу рукометашицу Уну Обреновић, чланицу шабачког Медицинара, сазнати како животиње подносе ове ледене дане у зоо вртовима у Јагодини и Београду.

Књига романтичног наслова `Осмех порцуланске фигурине` изашла је пред крај прошле године, посвећена је једној од првих југословенских звезда, Ирени Колесар. Приређивач овог монографског издања је Владимир Балашћак, глумац позоришта `Добрица Милутиновић` из Сремске Митровице, који је документарни материјал сакупљао више од две деценије. Књигу је објавило Друштво Русина из Сремске Митровице и Новинарска асоцијација Русина из Новог Сада. Публика памти Ирену Колесар као хероину првог послератног филма `Славица`, који јој је донео велику популарност широм СФРЈ.

Ништа мање интересантно- Владимир Балашћак , лауреат међународних признања за улогу Раскољњикова, по мотивима "Злочина и казне", слободно време проводи на својој мини фарми коза, правећи сиреве и сапуне! Како нам је рекао, њихово породично имање у Лаћарку подсећа на Нојеву барку, јер имају разне врста животиња: кокошке, патке, гуске, ћурке, свиње, цверглане, фазане, куце, маце, а већ неколико година и алпске козе. Истиче да се за најзахтевније драмске роле, попут управо Раскољњикова, спремао чувајући стадо од 20 коза, које му- заузврат -даје добру енергију, мир и концентрацију.

Наравно, као и сваке суботе, бележимо доста културних дешавања- Миа Ћук има изложбу под називом `Купине, ноћу` у галерији Дома омладине Београда. Поставка скулптура хрватског вајара Петра Хрануелија отворена је прексиноћ у `Галерији 73` на Бановом брду. Самостална изложба Николе Марковића `Седми круг` траје у галерији `X- Витамин` до 22. јануара, у поводу треће године постојања овог културног простора. Колективна изложба `Минијатура 5` у току је у Малој галерији УЛУПУДС-а у Београду. Музеј `Албертина` у Бечу уврстио је у своју колекцију графику `Капи и сенке`, новосадске уметнице Јелене Средановић.

Уметник и фотограф Игор Рипак, који живи и ради на релацији Беч - Зрењанин, представиће своја дела на изложби у београдској галерији "Ремонт", која ће бити отворена у понедељак,18. јануара. У изложбеном салону Културног центра Зрењанина 21. јануара биће отворена изложба ликовних радова зрењанинског ауота Душана Шешума. Осма по реду годишња изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине под називом `Објективно` биће отворена 22. јануара у Музеју Војводине у Новом Саду. Зимски интензивни курс из класичног балета одржава се од 18. до 23. јануара у Институту за уметничку игру,водиће га италијански балет мајстор Одоардо Мариа Бордони. У Галерији СУЛУЈ, Теразије 26, други спрат, у току је десета јубиларна изложба младе лесковачке уметнице Марије Петковић, под називом `Успомене и сећања`.

За крај ове најаве издвајамо и заједничку акцију Славке Антић из Суботице и Иве Хафнер из Хрватске, које су у јеку пандемије короне покренуле фејсбук групу `Поздрав с мог прозора`, која је невероватно брзо наишла на изузетан одјек код људи широм региона. Само нам је љубав потребна- тада је то још једном потврђено, у виду фотографија које су слали млади и стари, даме и мушкарци, сви они који су на тај начин успевали да покажу шта виде кроз екране својих мобилних телефона или, ређе, фотоапарата. Тешко је било, а богами и незахвално, за ову прилику издвојити пар радова из огромне колекције, чучете током емисије на каквим су тек слатким мукама биле Ива и Славка.

Обе даме које су иницирале ову групу одишу позитивном енергијом и неће ни да чују за било шта ружно на овом свету. Истомишљеника, како већ написасмо, има на свим странама света, на свим ћошковима Земљине кугле, па их свакако потражите на друштвеним мрежама и фино се забавите и дружите с ведрим људима, пуним духа, који ће вам дане учинити лепшим и занимљивијим. Ми смо, као другу, одабрали ову `обичну` фотку `незнаног јунака`, не знамо дакле ко је аутор, али свакако би било лепо да нас ујутру буди неки овако слатки бамби. Слике са свих страна планете, од Кеније до Венецуеле и шире, можете и тако наћи у овој групи, немојте после рећи да вам нисмо на време упутили топлу препоруку.

И ове суботе стиже нам нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића. `Замешали` смо и лаке и ведре ноте из златних осамдесетих, које се и данас радо слушају, у `сосу` од актуелних хитова са светских музичких топ-листа. Као `гарнирунг`, ту су резултати са бројних фудбалских утакмица које се играју широм Европе и још доста тога што се буде дешавало у земљи и свету, током још једног идања породичног магазина Радио Београда 1 `Време спорта и разоноде`.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво