Читај ми!

Угаљ, турбине, димњак...

Ако бисмо у причи о ТЕ Костолац тражили актуелност, онда би се морало рећи да се ово постројење, изграђено средином, и у другој половини прошлог века, последњих година помиње као један од већих загађивача ваздуха у Србији. Додуше, уводе се неке нове технологије, које могу да реше ове проблеме, а чак постоје планови да се овој термоелектрани продужи век за још двадесетак година. У јавности се воде полемике око одсумпоравања нуспродуката производње струје, што задаје проблеме житељима оближњих градова.

Али термоелектрани Костолац и даље производи 14 посто електричне енергије у нашој земљи. А Србија се, чланством у Енергетској заједниции, обавезала да усклади емисије из термоелектрана са захтевима ЕУ, и то увођењем процеса одсумпоравања димних гасова термоелектране.

Но, наша прича је лична успомена и прича о целом једном радном веку проведеном, у нешто бољим временима, у термоелектрани Костолац. Причао нам је Симеон Сима Јовановић, данас пензионер, али још увек пун полета, док се присећао својих радних дана, у другој половини прошлог и првих година овог века.

Слушале су га, и запиткивале, ауторке емисије Којекуда Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара