Читај ми!

"Батут" објавио план за имунизацију против ковида-19

Оперативни план за имунизацију против ковида 19 у Србији, који је објавио институт "Батут", предвиђа три фазе које би обухватиле 50 одсто становништва. У првој фази, предвиђена је вакцинација запослених у здравственим установама са највишим ризиком од настајања или преношења инфекције као и запослених у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите. Планирано је да у првој фази буде вакцинисано 720 хиљада и 600 људи. У другој фази обухваћене су старије узрасне групе које нису вакцинисане у првој фази, особе са коморбидитетима које не спадају у старије узрасне групе становништва, као и запослени у одређеним установама од значаја за функционисање друштва.

У другој фази, требало би да буде вакцинисано око 735 хиљада људи. Уколико се обезбеде количине цепива, веће од потреба за вакцинацију у прве две фазе, план се проширује на трећу фазу која би требало да обухвати до 50 одсто укупног становништва Србије. Приоритети се одређују накнадно.

У Србији се види лагани тренд пада броја оболелих од ковида 19, али су бројеви и даље високи и сваки дан десетине грађана изгуби битку с болешћу, упозорава министарка рада, запошљавања, борачких и социјалних питања и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић. Она је за РТС истакла да је вакцина „светло на крају тунела", али је и даље неопходно одговорно понашање, јер се показало да вирус искористи сваку слабост и опуштање. Дарија Кисић Тепавчевић је позвала све да се вакцинишу и тако "створе штит против вируса".

У Сједињеним Америчким Државама, демократе планирају да у понедељак покрену поступак за опозив председника Доналда Трампа о којем би већ могло да се гласа у среду. У нацрту захтева за опозив, који су саставили чланови Представничког дома из Демократске партије, а после упада демонстраната у Капитол у среду, Трамп се оптужује за тешке злочине и прекршаје и подстицање побуне. Текст треба да одобри председница Представничког дома Ненси Пелоси. Истовремено, Твитер је трајно блокирао налог америчког председника због, како је образложено, ризика од даљег подстицања на насиље. То је изазвало пад вредности деоница те компаније на Њујоршкој берзи за више од два одсто.

Председник Александар Вучић честитао је председници Републике Српске Жељки Цвијановић Дан Републике Српске уз жеље за добро здравље, срећу и сваки напредак. Вучић је на Инстаграму поручио да ће Србија остати поуздан ослонац Српске у свим добрим настојањима усмереним ка миру, општој добробити и бољем животу свих. Навео је да је прошла година била бременита бројним изазовима и да су данас, више него икада пре „потребни вера, јединство и снага како би пребродили све последице пошасти која је уздрмала цео свет, али и још више енергије, наде и самопоуздања да би наставили путем развоја и изградње стабилне будућности.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Реља Трајковић и Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи