Читај ми!

Пехар је у Новом Саду

Ватерполисткиње Војводине, у својој слављеничкој години од оснивања, освојиле су драгоцени пехар намењен победнику Купа Србије. У одлучујућем мечу биле су боље од екипе Палилуле резултатом 9:7 и тако сместиле још један трофеј у своје витрине. На ту тему разговарамо са Јованом Пантовић, недакашњом играчицом Врачара, Таша и Црвене звезде, која је преласком у Нови Сад донела преко потребну агресивност девојкама из `српске Атине`, иначе веома младима и жељним оваквих дуела. Јована је са репрезентацијом Србије три пута учествовала на Европским шампионатима, апсолвент је на Факултету организационих наука, као мала бавила се још и фудбалом и каратеом- свакако интересантна личност за почетак данашњег издања породичног магазина Радио Београда 1.

Мина Батак је наша наредна саговорница у овом `Времену спорта и разоноде`- с успехом се бавила одбојком, брат јој је такође успешан у овом спорту, дипломирана је економисткиња, персонални фитнес тренер и управо је на мастеру на Факултету спорта и физичког васпитања у Београду, на смеру менаџмент у спорту. Од пре неколико дана је и овлашћено лице за комуникацију с представницима медија у име Спортске мреже `СпортНет`, што јој је једно ново и, како каже, врло занимљиво искуство.Одбојком је почела да се бави у Визури, играла још за Поштар, Црвену звезду и неколико других домаћих клубова, а у иностранству се окушала у Италији, Грчкој, Литванији...

Почело је још једно боксерско првенство Србије, у години у којој- да не беше проклетог ковид вируса- племенита вештина код нас умало поново стаде на своје ноге. Подсетићемо, на Европском првенству за младе, одржаном у Будви, боксери Србије освојили су две медаље , одмах потом и на шампионату Старог континента за јуниоре у Софији- чак пет, радује сазнање да се тако добро ради с младима, они и треба да буду весници лепе будућности нашег бокса. Разговарамо с Миодрагом Милићем, некадашњим дугогодишњим селектором репрезентације, сада шефом струке у боксерском клубу Црвена звезда, после првих бодова у шампионату државе, у који се враћају на велика врата.

У оквиру Дочека 7529, Стефан Миленковић и новосадски камерни оркестар, "Camerata Academica", угостиће велико име џез музике, пијанисту и композитора, Васила Хаџиманова. Наступ врсних музичара представља јединствен догађај у припреми Новог Сада за титулу Европске престонице културе. Хаџиманов ће се Миленковићу придружити у изведби нумера `Преко брда, преко брега` и `The Christmas Song`. Година за нама, тужна и ружна по много чему, донела је Василу Хаџиманову, с којим такође данас разговарамо, бројна домаћа и међународна признања, а и није да није свирао, бар онолико колико се уклапало у одговарајуће здравствене и социјалне мере. Рецимо, недавно музицирање са Матијом Дедићем, у оквиру `Београдског џез фестивала`, било је- веле многи- истински празник за уши.

Занимљив разговор очекује нас данас и са магистром фармације Павлом Зелићем, писцем, критичарем, филмским и стрип сценаристом, уметником који је објавио више од четрдесет прича у релевантним књижевним и популарним часописима и новинама. Последњих пар месеци у центру пажње српске јавности је због свог ангажмана у Агенцији за лекове, па нећемо пропустити прилику да сазнамо нове детаље о вакцинама од којих очекујемо да нам разведре тамне облака изнад глава и донесу толико очекивано здравље за све.

Један од наших најбољих виолончелиста, Немања Станковић, за крај ове године представља нови албум, симболично назван „Трагови", у издању издавачке куће `Metropolis Music`. Албум садржи осам нових композиција чији су аутори неки од најеминентнијих српских композитора савремене уметничке музике. У жељи да дâ својеврстан допринос српској литератури за виолончело, Немања Станковић је окупио истакнуте и цењене домаће композиторе, који су написали композиције, управо за овај инструмент. Албум ‘'Трагови'' представља управо значајан запис нове српске музике за виолончело, више о томе објасниће нам Немања током данашње емисије.

Опера и театар `Мадленијанум` спремили су две представе искључиво за медицинске и здравствене раднике, који су од марта на првом бедему одбране од короне, не штедећи ни своје животе у општем интересу здравља грађана Србије. Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије `Венац` из Грачанице отворио је Центар за дигитализацију. У галерији `Чедомир Крстић` у Пироту у току је изложба радова с наградног конкурса на тему `Пиротски кеј- љубав и инспирација`. Музичарка и ликовна уметница Сана Гарић, која из дана у дан стиче све више фанова широм региона, објавила је сингл и спот за песму `Соба`, ускоро би требало да пристигне и албум `Наочаре за сунце`, на коме се представља са својом сталном музичарском екипом.

За нашу емисију говори и др Ненад Дикић, оснивач српске Антидопинг агенције и Удружења за медицину спорта. Покушали смо од њега да сазнамо на који начин ће се се спортистима обезбедити безбедна средства за такмичење на предстојећим Олимпијским играма, имајући у виду да су се два вида контроле већ усталила. Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, некада и сам истакнути спортиста, примио је из Брисела, седишта Европске асоцијације престоница и градова спорта, заставу намењену европским градовима спорта у 2021. години, међу којима је и лепи град на Бегеју. Такође, Салапура је имао и серију разговора са новом челницом Рукометног савеза Србије Миленом Делић о наставку лепе сарадње.

Дан библиотеке града Београда одржава се традиционално уз доделу бројних признања, како књижевним ствараоцима, тако и редовним читаоцима. Свечаност је ове године заказана за 11. јануар. Новогодишњи концерт оперских арија и дуета одржава се 13. јануара у дворани Културног центра Чукарица, о њему нам прича редитељ Тадија Милетић. Самосталну изложбу `Луталаштво` од 12. јануара у галерији Коларчеве народне задужбине представља Мирјана Боба Стојадиновић. Миомир Дејановић, учитељ основне школе "Светозар Марковић" из Врања годинама већ добија похвале за свој приступ настави, који се заснива на сарадњи с ученицима, и то на врло популаран начин, укључујући и заједнички рад на изузетној збирци едукативних стрипова. Ново признање добио је недавно од председника Републике Александра Вучића, који га је помињао на званичном сајту, уз напомену `Најбоље из Србије`.

У четвртак, 14. јануара, биће додељене две престижне стручне награде из области промишљања савремене визуелне и ликовне уметности у нашој земљи- `Лазар Трифуновић` и `ДИУС`, Друштва историчара уметности Србије. Слободанка Милошевић, визуелна уметница из Пожеге, победница је 32. Ужичког регионалног ликовног салона, који је у току у Градској галерији Ужице. `Све по списку- неки други пут`- назив је седме самосталне књиге Маје Пандуров. За свој нови роман `Остаци света`, Игор Маројевић освојио је у финишу прошле године награду "Троношки родослов", као и признање у избору издавачке куће `Соларис` за роман године. Књижевна заједница Југославије наградила је јагодинског уметника Бојана Милорадовића за допринос раду ове институције и остварен врухнски књижевни домет у новој књизи `Ко је он`. Бојан је, иначе, не само у Поморавском региону, познат и као редитељ, глумац, оснивач позоришта `Велики театар` и позоришног фестивала `ДОПС`.

И ове суботе чућемо нови предлог јеловника за празнике који су у току, за то је задужен витез кулинарства, академик гастрономије и човек из Гинисове књиге рекорда Милијан Стојанић. Слушаћемо и старе добре домаће и стране хитове из осамдесетих година прошлог века, уз доста рефрена које смо волели тих година и који су и дан-данас остали у моди или их се, макар, радо сећамо.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара