Читај ми!

IN MEMORIAM: Бисерка Цвејић (1923-2021)

Кармен, Амнерис, Еболи, Ацучена, Брангене, Фрицка, Далила, Адриана Лекуврер - све је то била Бисерка Цвејић, једна од највећих оперских певачица на нашим просторима.

Бисерска Цвејић рођена је 1923. године у Далмацији, детињство је провела у Белгији где јој је препоручено да учи певање. Након Другог светског рата долази у Југославију и завршава Музичку академију у класи чувеног тенора Јосипа Ријавеца. На сцени Београдске опере дебитовала је 1950, а прву већу улогу добила је у опери „Вертер" 1954. године.

Велики успех доживела је на сцени Бечке државне опере где је двадесет година наступала као водећи мецосопран.У миланској Скали дебитовала је 1970. године. Гостовала је на свим великим оперским сценама у свету а критичари су је описивали као вердијевски мецопран, као сувереног певача , младалачког свежег гласа, префињених интерпретација.

Са оперске позорнице повукла се 1978. године, са остварених 77 мецосопранских улога у 1800 представа на оперским сценама широм света. Наредних двадесет година радила је као педагог, односно као професор соло певања на Факултету музичке уметности у Београду, а касније и на Уметничкој академији у Новом Саду.

Највише француско одликовање, Легија части, додељено јој је 2001, а крајем 2014. добила је и награду за животно дело „Доситеј Обрадовић".

Бисерка Цвејић преминула је 7. јануара 2021. године.

Поводом одласка оперске диве , вечерас слушамо емисију „Код два бела голуба" из 2013. године, у којој је говорила о свом раду и животном путу.

Аутор и музички уредник емисије: Дубравка Стаменковић.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво