Мир Божји, Христос се роди

Православни верници који се придржавају Јулијанског календара данас славе Божић, Дан Христовог рођења. Божић је празник целе породице и време када се размењују поруке мира, љубави и пријатељства. Тродневно празновање Божића почело је поноћним литургијама у црквама и храмовима, са којих су упућене поруке мира и љубави, ове године највише се пожелело добро здравље и благостање. Најрадоснији хришћански празник 7. јануара осим Српске православне цркве, обележавају и руска, јерменска црква, Света гора, Јерусалимска патријаршија и део коптске цркве.



Председник Александар Вучић, поручио је са Свете горе, где борави у посети манастиру Хиландар, да Србију чека тешка година и много искушења и да само заједно, уједињени можемо да сачувамо националне интересе, а Србију учинимо снажнијом и успешнијом. Оценио је да је "узвишено било бити гост манастира Хиландар и манастирске братије на Божић, најрадоснији православни празник. Председник Србије данас обилази све радове на обнови манастира, тешко страдалог у великом пожару у ноћи измеду 3. и 4. марта 2004. године.


Нови председник Сједињених Америчких Држава је Џозеф Бајден, након што је Конгрес, после прекида због нереда које су јуче на Капитол хилу изазвале присталице Доналда Трампа, потврдио електорске гласове. У сукобима су четири особе страдале, а 52 ухапшене. Повређено је и 14 полицајаца. ФБИ је саопштио да је демонтирао две експлозивне направе. Друштвене мреже Твитер, Фејсбук и Снепчет су привремено закључале налог Доналда Трампа. Градоначелница Вашингтона Мјуриел Баузер је продужила ванредно стање до 21. јануара, тачније, до дана после инаугурације. Трамп је потврдио да ће транзиција власти бити обављена у складу са прописима.


И даље се број новозаражених у Србији, на дневном нивоу, мери у хиљадама. Након данашње паузе због празника, сутра се наставља вакцинација здравствених радника и у геронтолошким центрима. Договором Руског фонда за директне инвестиције и Владе Србије, за месец дана стиже још два милиона доза руске вакцине Спутњик Ве.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је да се може очекивати да после Божића дође до пораста броја оболелих. Према његовим речима, не може се очекивати да ће "кривуља" драстично да падне, "јер ми нисмо имали тотално затварање", а то је једини начин да тако драстично падне. Професор Бранислав Тиодоровић каже да ћемо се до почетка јесени, морати придржавати мера.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Владимир Михајловић и Марица Сердар
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи