Читај ми!

У Србији почела вакцинација против короне

Вакцинација у Србији почела је данас, а први су Фајзерово цепиво  примили премијерка Ана Брнабић, епидемиолог Предраг Кон и министарка  Дарија Кисић Тепавчевић. Министарка је рекла да су за стварање имунитета потребне две дозе вакцине. Премијерка Ана Брнабић је изјавила да ће Србија до марта наредне године имати вакцине неколико произвођача. Договорено је да председник Александар Вучић и ја примимо вакцине различитих произвођача, рекла је председница Владе.

Почела је вакцинација и у домовима за старе. У Геронтолошком центру у  Београду, вакцине ће примити: 105 корисника тог центра и 45 корисника  приватних домова. Директор Геронтолошког центра Срђан Димитријевић објашњава ко ће данас примити вакцину. У Новом Саду је данас планирана вакцинација 100 корисника, а сутра ће почети и у Нишу.

Стране агенције пренеле су вест да је у Србији почела вакцинација против корона вируса, и да је Србија прва земља на Балкану, у којој је почела вакцинација. Наводе, да је вакцинација обављена у живом те-ве преносу. Истичу да Србија тестира и руску вакцину Спутњик, али и да ће у наредним набављати и вакцине других произвођача.

Најновији сој вируса корона, који је потврђен у Великој Британији, "већ је готово сигурно присутан" у већини европских земаља, сматрају британски научници. Потврђен је у Ирској, а Израел је пријавио четири случаја. Компанија Модерна очекује да ће имунитет стечен њеном вакцином бити заштита и против новог соја корона вируса. Италија се данас "затворила"! На снази је карантин који важи на целој територији до 27. децембра.

Очекује се да ће Европска унија и Велика Британија данас - најавили закључивање новог трговинског споразума. Велика Британија и ЕУ биле су спремне да постигну договор након Брегзита којим би се дефинисао њихов будући трговински однос. Обе стране су надомак потписивања споразума, који је закључен у оквиру завршних преговора у Бриселу, након девет
 месеци често напетих разговора.

Римокатоличка и све цркве које поштују грегоријански календар вечерас славе Бадње вече, најављујући сутрашњи Божић, празник рођења Исуса Христа. Из Ватикана су саопштили да ће се ове године Божићна поноћна миса служити  раније него иначе - уместо у 21 сат и 30 минута, поноћна миса у базилици Светога Петра у Риму почеће у 19 часова и 30 минута.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Владимир Михајловић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара