Читај ми!

IN MEMORIAM: Миља Милосављевић (1953-2020)

Деценијама је као аутор и уредник емисије „Код два бела голуба“ трагала за причама из научне, културне и уметничке прошлости Београда и Србије, настојала да се још јасније препознају вредности прошлости, да се још боље осветли национална баштина, да се знањем и лепом речју одбране културне вредности ове средине, да се емисије памте и поново слушају.

Београд је био од самих почетака један од главних јунака емисија „Код два бела голуба" а многи виђени Београђани, књижевници, уметници, композитори, архитекте, занатлије својим сећањима су заједно са Миљом Милосављевић исписивали једну другачију историју града. Захваљујући њеном уредничком знању и осећају, емисија је временом проширивала тематски оквир све до радиофонског приказа националне баштине. Као ауторка трагала је колико за причама из историјске и културне прошлости Србије, толико и за различитим приступима и различитим радијским изразима: од документарног, преко наративног, све до радио-драмског израза.

Миља Милосављевић је 2016. године добила Златни микрофон, награду коју Радио Београд додељује за дугогодишњи рад, стваралаштво, допринос квалитету и слушаности програма. Објавила је пет књига о старом Београду ( прве две заједно са Ребеком Леви). У предговору књиге настале на основу одабраних текстова из емисије „Код два бела голуба", Миља Милосављевић је између осталог записала:

„Као и за емисију, тако и за ову књигу важи питање: како ћемо чувати и волети наш град ако о њему мало знамо?
Одговор је: у знању је одабрана културних вредности ове средине."

У знак сећања и памћења, вечерас, о Миљи Милосављевић, вишедеценијској уредници и ауторки емисије „Код два бела голуба", говоре њени сарадници и пријатељи.

Аутор и уредник емисије: Тамара Крстић

Музички уредник: Радмила Дујаковић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи