Читај ми!

Једна мала плава

Међу ретким особама које ће по добру памтити ову годину, свакако је Андреа Стојадинов, млада дама из Панчева чији успон и напредак из године у годину пратимо кроз ову емисију. У финишу сезоне, пошло јој је за руком да за само три седмице освоји чак три драгоцене медаље, и то у различитим старосним категоријама. На свом првом појављивању међу сениоркама, постала је вицешампионка Европе, на такмичењу одржаном у Прагу. Претходно је, у Поречу, приграбила златну медаљу међу јуниоркама и бронзану на опроштају од такмичења међу млађим сениоркама. Скромна, како и доликује истинској шампионки, Андреа каже да је то почетак остварења њених снова, да тек сада зна због чега се много тога одрицала, а кад смо код пехара, признања, трофеја и награда- `биће тога још`- како је обећала у нашим ранијим емисијама и обећање испунила, на радост све бројнијих навијача и љубитеља џудо спорта.

Фудбалери Црвене звезде већ знају шта ће радити на пролеће, играће у наредној фази Лиге Европе, то је савршено јасно после сусрета са екипом Хофенхајма у 5. колу такмичења по групама. Иако је, на око, можда, утакмица некима деловала као тешка за гледање, ипак треба уочити да Звезда има све озбиљнији састав за наредна европска искушења. Голман Милан Борјан злата вреди, то је још једном потврдио на поменутој утакмици, остало је да он и његове колеге оправдају добар утисак и у четвртак, у Либерецу. Претходно их очекује меч са екипом Златибора у домаћем шампионату, тренер Дејан Станковић жели на време да обезбеди место својим пуленима и за наредну сезону у Европи, а најбољи начин за то је- освајање још једне титуле. Чућемо осврт на последњу утакмицу, изјаве њених актера, очекивања аналитичара и фудбалских тренера.

У тренутку када пишемо ове редове, још се не зна хоће ли наша женска рукометна репрезентација вечерас стартовати на Европском шампионату у Данској, због две играчице које су биле позитивне на ковид вирус, а у изолацији су и њима две блиске особе, цимерке- од којих је једна чак и рођена сестра инфицираној рукометашици. Чека се резултат новог тестирања, надамо се најбољем- најпре због девојака, а потом и да коначно могу да заиграју како најбоље знају и умеју. Баш су се намучиле током ове седмице, сада су на лицу места и чекају толико жељене негативне налазе. Подсетимо, за прве ривалке имају Холанђанке, актуелне светску шампионке, а потом их очекују и преостале супарнице из групе, Мађарска и Хрватска. Лаких селекција нема, знају то селектор Љубомир Обрадовић и његове изабранице, које дуго играју у иностраним клубовима, само да је здравља...

Певачица Ирена Благојевић снимила је елегантну џез обраду познате песме народне музике "Јутрос ми је ружа процветала", која као сингл и спот најављује њен предстојећи трећи албум "Перо". Популарност ове мелодије Петра Танасијевића, коју је прва снимила Милица Поповић 1960. године, огледа се и у чињеници да су је до сада певале, поред осталих, Мерима Његомир, Снежана Ђуришић, Гордана Стојичевић, Лепа Лукић, Лепа Брена и Амира Медуњанин. За Ирену Благојевић циљ је био да искаже своје виђење ове теме, односно, како каже- "изазов, али и нека врста игре". Официјелна премијера видео спота била је данас у подне, прво радијско емитовање код нас, у породичном магазину Радио Београда 1.

Група "У шкрипцу" објавила је недавно, на дан када је пре 60 година рођен покојни певач Милан Делчић Делча, алтернативну верзију нумере "Као у боји", и то у години кад се навршавају четири деценије од њиховог оснивања. Песму са првог албума "Године љубави", гитариста Александар Васиљевић Васа је, уз помоћ продуцента те плоче Саше Хабића, звучно приближио данашњим стандардима. `То није ремикс, то је слагалица`- тако су снимак прокоментарисали сви који су били део ове музичке поставе. Тим поводом, разговарамо са Зораном Вуловићем, клавијатуристом и аутором многих песама бенда, иначе челним човеком продукције `Long Play`, која је `на мишиће` функционисала током ове брутално тешке године и некако се изборила за опстанак на тржишту и по дворанама, као мало ко, често и на своју штету, свесно, да задржи углед и позиције вредних и поштених радника у концертној продукцији и свету дискографије.

Куглашице "Кристала" победиле су екипу "Алименте" у дербију суперлигашког каравана и преузеле водећу улогу у првенству Србије. Из седам мечева, Зрењанинке су уписале шест победа и два кола пре краја имају прилику да први део сезоне заврше на челној позицији. Тим са Бегеја данас гостује Сингидунуму у Београду и једноставно му се победа намеће као императив. Таман по завршетку меча, сазнаћемо резултат и поразговарати с Драганом Дорожан, капитеном "Кристала", клуба који заиста има одличну традицију и добар педигре у овом спорту.

Кики Лесендрић и "Пилоти" објавили су пре неки дан нову песму - "Увек на крају", која представља најавни сингл за албум, чији је излазак планиран за пролеће 2021. године. Чланови бенда кажу да ова нумера носи снажну поруку о пријатељству, као и о томе да добро победи зло. Лесендрић је комплетан аутор песме, а позабавио се и продукцијом и аранжманом. Занимљиво је да је спот састављен од снимака пријатеља и фанова "Пилота" из целог света. Још један новитет у нашој галерији звука...

Вирус короне и током протекле седмице однео је драге људе, пријатеље ове емисије, оне који су радо долазили код нас и истом мером били дочекивани. Најзвучније је одјекнуо одлазак Мише Алексића, бас гитаристе, али и `моторина` београдске `Рибље чорбе`. У Нишу је, пак, последњи пут склопио очи Мирољуб Мики Јовановић, један од оснивача, гитариста и пратећи вокал незаборавног, романтичног, акустичног састава `Лутајућа срца`. Од миља су покојног музичара- о, како је тешко то чак и изговорити!- звали Мика Тамбура, јер се ретко када одвајао од своје гитаре. Уз кристални вокал Споменке Ђокић и сарадњу колеге по гитари Милана Марковића, победио је на Омладинском фестивалу у Суботици, потом дуго водио рачуна о групи, а када је увидео да су дошла нека друга времена, са мало преосталих чистих душа, отиснуо се у новинарске воде, радећи као водитељ и музички уредник у Радио Телевизији Белами, уз још неке пропратне ангажмане у нишким културним центрима. Заћутале су Микијеве жице, на нишком Новом гробљу, нажалост, сахрањено је данас и и милион емоција, углавном оних којима су `Лутајућа срца` све време при срцу, још од тих златних седамдестих година прошлог века.

Данас је од последица корона вируса преминуо и Тадеј Хрушовар, оснивач и вођа састава `Пепел ин кри`, који је 1975. године бранио боје бивше нам земље на `Песми Евровизије`. Популарни Дејви био је и аутор песме `Дан љубезни`, којом су се представили љубитељима музике широм Европе. Лидер ансамбла који је много држао до вокалних финеса, у чему су се посебно истицали Дитка Хаберл, Ото Пестнер, Татјана Дремељ. Запамћена је и њихова песма `Само твоје име знам`, којом се данас опраштамо од Хрушовара, плодног ствараоца и мајстора естрадне сцене Југославије. И шире, јер `Пепел ин кри` је пратио и Тота Кутуња, када је 1990.године остварио побду на `Еуросонгу`.

Женски фудбалски клуб "Спартак" из Суботице играће у шеснаестини финала Лиге шампиона против немачког "Волфсбурга", најпре на свом стадиону на северу Србије, потом и у Немачкој. Голубице су одавно постале озбиљан клуб,са нескривеним амбицијама да забележе успех и на међународној сцени. Можда је идеална прилика за то двомеч са екипом "Волфсбурга", која је два пута освајала Лигу шампиона у сезонама 2012/2013 и 2013/2014, а прошле године је у финалу поражена од "Лиона". Наша саговорница је Виолета Словић, званично најбоља играчица наше земље, капитен Спартака и српске репрезентације.

Као и сваке суботе, поред спортских дешавања, пратимо и догађаје из света културе, јавног и уметничког живота. Сходно мерама Кризног штаба, скраћено је радно време свих установа које се баве оплемењивањем душе- само тако можемо да покушамо да станемо на пут пандемији- али се људи од културе сналазе на различите начине и, уколико нас будете слушали данас, изненадићете се колико је богата и разноврсна понуда тог типа у Београду, али и широм Србије. Књижевница и сценаристкиња Владислава Војновић објавила је нову збирку прича `Епизодисти и јунаци`. Издавачка кућа `Бука` објавила је `Лажне бајке`, после чијег читања схватите да су бајке живе, потврђују то и аутори Давид Албахари и Мирјана Огњановић, као и илустратор, иначе познати сликар Славко Крунић. Три песме из књиге `У златној смоли ћилибара`, ауторке Оливере Шестаков, у ауторском препеву на руски језик, нашле су се у руској антологији `Аутори 21. века`. Филм `Дара из Јасеновца`, који је српски кандидат за Оскара, амерички дистрибутери кандидовали су и за награду Златни глобус, о томе нам говори сценаристкиња Наташа Дракулић.

Утиске о овогодишњем Фестивалу савременог позоришта под називом "Дезире" износи нам директор манифестације, иначе познати редитељ Андраш Урбан. Изложба одабраних изведених архитектонских дела добитника награде за архитектуру Ђорђе Табаковић биће одржана у Музеју савремене уметности Војводине, од наредног петка. Оливера Баста добитница је престижног признања Графичког колектива "Мали печат". Слободан Симић освојио је златну, а Нинус Нестровић сребрну плакету на другом међународном конкурсу афористичара Института за културу и уметност Међународног словенског универзитета "Гаврило Романовић Державин". Културна организација "Миксер", у сарадњи са Популационим фондом УН, започела је пројакет "Повежи се", који има за циљ да помогне интеграцији старијих особа у активан друштвени живот и у тренутној пандемији ковида 19. Сутра у подне, на сцени Народног позоришта у Београду-играчки матине, гала концерт београдских балетских уметника, кога нам најављује примабалерина Татјана Татић. 

Читаву серију изложби најављујемо ове суботе- "Галерија 73" на Бановом брду представља опус дела Живка Ђака, професора ликовних уметности у Новом Саду, поводом деценије од његовог одласка с овог света. У Кисачу, у тамошњем Културном центру, отворена је изложба фотографија под називом "Корона". Млада уметница Надежда Кирћански има нову самосталну изложбу, такође део је и једне заједничке, у Галерији савремене уметности Културног центра Панчева. Изложба "Све што смо створили постоји да уништи", ауторке Тамаре Спалајковић, која живи и ради у Чешкој, у току је у Дому омладине Београда. Изложба слика, инсталација и фотографија на платну, Марије Петковић, још неколико дана доступна је љубитељима уметности. "Слике из Зоо врта-2", то је назив изложбе београдске сликарке Марије Бојовић у Галерији УЛУС. "Слика 2020", тако се зове поставка радова са 65. сазива "Уметничке колоније Ечка", отвара се у понедељак у Савременој галерији Зрењанин.

За нашу емисију говориће још и Милица Јаневски, Драган Мићановић, Борис Миљковић, Бора Чорба, Рок Главан- аутор изложбе о стрипу Алан Форд у Музеју Југославије. Осврнућемо се и на промоцију компилације "ЈУ групе", поводом 50 година раде дуговечног београдског музичког састава. Витез кулинарства Милијан Стојанић припремио је нови предлог јеловника за недељни ручак. Музичка понуда у емисији- по провереном рецепту, ноте из седамдесетих и осамдесетих година прошлог столећа, оне које се увек радо певуше и чувају у лепим успоменама.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара