HIV и AIDS у сенци короне

Први децембар се већ дуго широм света, па и у нашој земљи, обележава као Сведски дан борбе против инфекције HIV-ом, вирусом хумане имунодефицијенције, због кога се развија болест позната као AIDS или сида. Глобално опхрвани борбом против новог вируса SASR-cov-2, ове године помало затечени дочекујемо тај дан, а велико је питање колико се још људи уопште сећа 5. јуна 1981. године када је Центар за контролу болести у Атланти, у САД, дефинисао појаву тада новог и непознатог обољења,касније названог, АИДС. Почетак епидемије HIV/AIDS-а везује се за овај датум. Како живе људи са сидом у Србији у доба короне, тешко да су се многи међу нама до сада запитали, али ћемо то чути од Дарка Лазовића из Организације ЈАЗАС Београд, која ће ипак, и под овако тешким околностима, организовати тестирање на HIV у својим просторијама.

О потенцијалном судару вируса корона и сезонског грипа се много говорило и снажно се препоручивала вакцинација против потоњег која је и даље у току. Др Нада Куљић-Капулица, вирусолог са ВМА у пензији, одговориће и на питање да ли би и када против грипа требало да се вакцинишу и они који су прележали ковид.

Наш дописник из Лознице бавила се темом да ли смо због короне заборавили на одлазак код зубара и како функционишу стоматолошке ординације ових дана. У нашој редовној рубрици "Питање јутра" питаћемо вас - не само да ли успевате да одете код зубара, већ и да ли сте успели да обавите своје редовне годишње прегледе, могуће и много раније заказане или је и ту корона принудно променила и календар и навике или потребе.

Представићемо вам и неке од овогодишњих стипендиста косјерићке фондације "Евро за знање" која већ дуго помаже најбоље, а највише материјално угрожене средњошколце и студенте у нашој земљи. Најавићемо овогодишње "Децембарске Змајдане лепих речи за децу" које, као део редовног годишњег програмског циклуса Змајевих дечијих игара, почињу у Новом Саду, а позваћемо вас и да - уколико желите - учествујете у занимљивом фото-конкурсу Библиотеке града Београда "Ретротека".

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи