"Црни петак" - има ли потрошачке грознице у доба короне?

Мада би се са већом сигурношћу, можда и сасвим прецизно, само економисти и други стручњаци који прате кретања на тржишту, па да додамо и социологе и антропологе, могли сетити или знати када је обичај познат као "Black Friday" или "црни петак" почео да се практикује и у нашој земљи, мислим да нећемо превише погрешити ако кажемо да је присутан већ десетак година.

Оригинално амерички маркетиншки и бизнис "изум" који је на замаху почео да добија осамдесетих година прошог века, због евидентних великих и позитивних последица на пословање крајем године, постепено је освојио скоро цео свет. Као последњи петак у новембру, долази после великог празника Дана захвалности у Сједињеним Државама, који се прославља четири дана и када су традиционално породице на окупу. Такође, исти тај петак долази и на самом почетку празничног периода даривања и од њега практично почиње одбројавање до Божића по Грегоријанском календару и Нове године. А ако се питате зашто је назван црним, општеприхваћени одговор је - због огромних гужви у радњама и на улицама, које тешко падну и онима који тргују и онима који саобраћају кроз градове. Од "црног петка" није се нигде, па ни код нас, одустало чак ни због пандемије вируса корона која стеже све јаче. Зато ћемо вам у нашој рубрици "Питање јутра" пружити прилику да прокоментаришете - има ли позивање на повећану куповину, силним рекламама које би требало да повећају потрошачку грозницу, смисла у време тако тешко као ово у којем већ извесно време живимо.
 
Из садржаја Јутарњег програма, вашој пажњи препоручујемо и следеће теме:
 
- у ком статусу су тужбе грађана против банака због накнада за обраду кредита и како је то утицало на банке;
- какви су резултати великог истраживања Црвеног крста Србије и Популационог фонда Уједињених нација у Србији о менталном здрављу неформалних неговатеља;
- да ли је све спремно за 11. Европску ноћ истраживача и 26. Фестивал ауторског филма те
- како ће легендарна YU група обележити пола века трајања на домаћој рок сцени.
 
Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи