Тродневна жалост у Србији

Патријарх српски Иринеј преминуо је у 91-ој години, после борбе са коронавирусом. Патријарх је умро јутрос око 7 часова у војној ковид болници "Карабурма" у Београду. Како је наведено на сајту Српске Православне Цркве, о свим детаљима у вези са сахраном јавност ће бити ускоро обавештена. У Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду служен је помен патријарху Иринеју. Због смрти патријарха, Влада Србије прогласила је тродневну жалост у земљи, од данас до недеље 22-ог новембра.

Председник Александар Вучић упутио је Светом архијерејском синоду Српске православне цркве телеграм саучешћа поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја. Вучић је у телеграму написао да данас тугује Србија и цело српство. Навео је да је умро човек какви бисмо сви волели да будемо и онакав како нас наша вера учи да будемо. Председник је истакао да је српски народ имао велике патријархе и људе, а да је патријарх Иринеј био један од њих.

Председник Русије Владимир Путин упутио је телеграм саучешћа српском председнику Александру Вучићу поводом смрти патријарха српског Иринеја. Путин је оценио да је Иринеј заслужио ауторитет који има у својој домовини, као и у иностранству и то искључиво својим делима.

Епидемијска ситуација у земљи је све неповољнија. Све је више оболелих и хоспитализованих. Кризни штаб је одлучивао о новим мерама. Више детаља биће саопштено на прес конференцији, која почиње у 15 часова.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да на данашњој седници Кризног штаба није било речи о увођењу полицијског часа, али да је препорука да се прекину контакти грађана јер је то једина солуција. Лончар је рекао да је направљен пресек тренутног стања и предложене нове мере како би се спречило ширење вируса. Нагласио је да је велики број заражених у Србији последица непоштовања постојећих мера. Закључио је да је потребно минимум седам до десет дана како би се видели резултати мера које се доносе.

Сви здравствени радници, њих око 130 хиљада, данас добијају једнократну новчану помоћ од 10 хиљада динара.  У ту сврху издвојено је 1,55 милијарди динара. Исту новчану помоћ добијају и запослени у установама социјалне заштите, који раде у ковид систему.

У мечу последњег кола групне фазе на Завршном Мастерсу у Лондону, Новак Ђоковић играће против Немца Александера Зверева. Меч почиње у 15 часова. Победник ће се пласирати у полуфинале.

У 10-ом колу Евролиге, кошаркаши Црвене Звезде играће у Шпанији против Барселоне. Меч почиње у 21 час.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Ненад Селаковић и Владимир Михајловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се