Читај ми!

Нова вакцина против ковида 19 - нова нада да ћемо брзо обуздати заразу

Попут комете, свет је обишла вест да, иако је широм света у финалној фази испитивања десетак вакцина против ковида 19, америчко-немачка вакцина Фајзер-Бионтек прва која се током тестова показала ефикасном у више од 90 одсто случајева, што је велики пробој који би могао да је учини доступном за употребу чак већ до краја године! Као сјајну ту вест оцењују и научници, и лекари, али и представници држава света, јер је суочавање са тешким последицама вируса корона и борба против њега као мало шта у савременом свету ујединила човечанство или макар његов већи део. Колико можемо или треба да допустимо себи да се радујемо поводом ове чињенице, да ли она заиста оснажује наду да ћемо можда и брже него што смо се надали успети да се достојном одбраном супротставимо пошасти која већ месецима наш живот чини онаквим какав нисмо могли ни да замислимо да би могао да буде - разговараћемо са имунологом др Бориславом Каменовом, професором Медицинског факлтета у Нишу у пензији.

Представићемо вам и Александра Игњатовића, аутора интерактивне компјутерске игрице "Тесла - потрага за проналасцима" за коју је награђен златном медаљом Теслине научне фондације у Филаделфији. 

Повешћемо вас и на веома занимљиву изложбу "У камену - светлости траг" у Музеју науке и техникена Дорћолу, чији је аутор професорка Рударско-геолошког факултета у Београду Кристина Шарић, а која је организована поводом 150 година  српско-аустријске сарадње у области геолошких истраживања. Реч је о фотомикрографијама које настају када се камен исече у виду веома танке плочице, која се потом полира и тањи до дебљине од само неколико стотих делова милиметра, због чега он „оживи" - постаје прозиран, па многи његови минерали почну да пропуштају светлост кроз себе, откривајући тајанствену лепоту у рангу најлепших уметничких слика.

У Јутарњем програму и о томе може ли се (ипак) побољшати квалитет ваздуха у нашој земљи у време грејне сезоне, а упознаћемо вас и са новом емисијом "РТС Лаб" у оквиру тематског канала "РТС наука" чије ће прво издање бити емоитовано баш данас, на Светски дан науке за мир и развој.

Са вама - Елизабета Арсеновић,

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи