Читај ми!

Породична прича

Данас је Дан примирја. Реч је о Првом светском рату... Можда није баш сасвим могућно да све страхоте вероватно најстрашнијег рата у историји ратовања могу да се кажу цветом, али, изгледа да је тако. На пример, цветoм црвеног мака.

Ми имамо свој: Наталијину рамонду, на изглед нежни цвет. Ипак, то је цвет који се увек изнова рађа после разних непогода - није ни чудо што нам је сличан.

И букет љубичица може да буде асоцијација на рат али и на мир, на нежност, али и на  одлучност и изнад свега храброст: носила га је, за појасом, сликарка Надежда Петрoвић, болничарка у Првом светском рату.

Чућемо њену породичну причу.

И причу још једне хероине, Милунке Савић, која је уместо цветa носила, као једина жена на свету, француски орден Ратни крст са златном палмом. Огрешили смо се о њу....
 
У ратним вихорима све нијансе људског бића извиру на површину - буде и оно што ни не знамо да имамо у себи. О тим нијансама  душе, вере, могућег... писао је, Фјодор Михајлович Достојевски. Рођен је на данашњи дан 1821. године.

Ако је нешто што је заједничком свима који ратују, онда је то апсурд.  Реч апсурд - од лат. абсурдитас-  односи се на нешто што је глупост или без смисла. Није ли то синоним за рат?
Таквом књижевношћу свет је обогатио Ежен Јонеско. И он је "дете" новембра.

Aуторке: Александра Урошевић и Весна Ћоровић Бутрић

 

Фамилиологија Фамилиологија

Autor:
Редакција за децу и младе

Програм за децу и младе Радио Београда 1 постоји пуних шест деценија. Од тренутка када је Радивоје Лола Ђукић добио «партијски» задатак да организује нешто што би деци тих година било забавно и корисно, он је, талентован и мудар, направио дечју групу. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи