Читај ми!

Специјалиста за Звезду

Протекли викенд на српским фудбалским теренима обележио је Ђорђе Лазовић. Стасити младић између статива одбранио је Иванићу ударац с беле тачке, пружио на десетине изузетних одбрана и на крају свом Јавору обезбедио драгоцени бод са увек неугодног гостовања Црвеној звезди. Памтимо његове сјајне интервенције против најтрофејнијег српског клуба и на терену у Ивањици, постао је прави специјалиста и махер за Звезду. Некадашњи голман Партизана, Војводине, нишког Радничког, суботичког Спартака, Палића и ОФК Београда скромно каже да против таквог ривала инспирација не може да недостаје и комплименте упућује свим својим саиграчима. Наредну првенствену утакмицу Јавор игра сутра од 15 часова са Радничким, чућемо очекивања хероја прошлог кола Линг Лонг Супер лиге. 

После девет година играња у земљи и иностранству, у женски рукометни клуб Наиса вратила се Дуња Тасић , значајно име у овом спорту. Није да бројимо, али ваља знати- -33 јој је, у најбољим је годинама за спорт, поред несумњивог знања и борбености, сада је и големо искуство на њеној страни. Игра на позицији бека, у Ниш је приспела из италијанског Бриксена, претходно је играла- хронолошким редом- у Слодесу, Ласти, Врњачкој Бањи, Јагодини, потом у Израелу, Француској, Пољској и Румунији. На међународној сцени Наиса се већ пласирала у 3. коло ЕХФ купа, а на домаћој је без пораза, после три одиграна кола новог првенства, Наиса је без пораза, сутра се на свом паркету састаје са екипом Бекамент ББ. Више него довољно разлога да Дуњу чујемо у овом издању емисије `Време спорта и разоноде`. 

Саша Лампаш је апсолутни победник интернационалног такмичења `Diamond Cup` у Чачку, одржаном под покровитељством Рафаела Сантохе, председника IFBB Светске федерације. Репрезентативац Србије у бодибилдингу представљаце нашу земљу на Светском првенству у Санта Сузани, у Шпанији, од 5. до 9. новембра. Тамо ће бити један од најмлађих сениора са својих 27 година и наступиће у супертеској категорији. Иначе, за момка рођеног у Суботици, ово је била једна од најуспешнијих сезона, обележена бројним медељама и пехарима. Лампаш, с правом, верује да ће се традиција наставити.

Нојз-поп бенд `Артан Лили` први пут у каријери ће 6. новембра одржати концерт у престижној `Комбанк дворани` у Београду, где ће промовисати реиздања на ЦД-у дебија "Артан Лили" и другог албума "New Deal". `Артан Лили` наступа у некадашњем Дому синдиката, у оквиру концертног серијала промотерске куће `Long Play`- "Под маскама". Београдски бенд први је усталио обичај објављивања низа синглова, као што су регионални хитови "Ако станемо ту", "Није свеједно", "Срце", "Оно што те неће", "Испод коже" ,"Д.Е.П.Р.А", које ће потом објединити у форми албума "Артан Лили" (2015) и "New Deal" (2018), оба реиздана за `Croatia Records` и ПГП-РТС, а недавно је стигао и актуелни "III" (2020). Овакав приступ нико није имао пре `Артан Лили`, који своју иновацију описију као "осавремење застарелог вида издавања албума". Наш саговорник овог поподнева је Бојан Слачала, басиста, певач, композитор и аутор текстова за овај бенд, али и успешан ликовни уметник.

Говоримо, као и обично, и о другим садржајима из света који нас окружује, о догађајима из културе, јавног и културног живота. Песник Љубивоје Ршумовић најављује нешто лепо- академија "Сарадници Сунца", Фондација "Ршум" и Дечји културни центар Београд отворили су онлајн врата младим и талентованим песницима из целе Србије. Међународни музички ансамбл "Барселона џипси Балкан оркестра", који је веома популаран у нашим крајевима, поново је у Србији, на концертној турнеји, али и уз нови албум. Музичар Момчило Бајагић Бајага, поред новог албума са "Инструкторима" и свега осталог што је радио последњих месеци, стигао је да обрадује најмлађе књигом "Бројалица". У"Атељеу 212" изведена је премијера представе "Један Пикасо" Џефрија Хачера, у режији Ерола Кадића. Улогу врло привлачне и образоване Госпођице Фишер тумачи Софија Јуричан. 

 

Управни одбор Филмског центра Србије основао је Уметнички савет , на иницијативу директора Гордана Матића. Збирка прича `109 плетеница`, ауторке Јоване Кешански, представљена је читаоцима у Новом Саду. Фестивал ангажованог етнографског филма одржава се 4. и 5. новембра у Културном центру Зрењанина. Изложба сликара Мате Ђорђевића биће отворена 5.новембра у галерији Куће легата. Зидове галерије "Корњача" у Цариградској улици већ неко време краси 20 слика изложбе под називом "Нијансе сећања", академске сликарке Славице Шаловић-Новаковић. 

Деветнаеста по реду манифестација `Бијенале уметности`, под називом „Смрт уметности, живела уметност!" биће отворена вечерас у Панчеву. Санyа Д Рио банд има нову песму и нови спот за њу. Можете га, нормално, погледати на јутјубу,а код нас послушати на миру. Изложба `Међупростор` биће доступна посетиоцима Савремене галерије у Зрењанину од 2.новембра до 2.децембра.. `Слободна зона` је фестивал ангажоване, савремене филмске продукције која се бави актуелним светским, друштвеним и политичким темама. Ове године дешава се од 5. до 10. новембра у Београду, Новом Саду и Нишу. Школа стрипа „Никола Митровић Кокан", која ради при Лесковачком културном центру, на 18. Међународном салону стрипа у Велесу освојила је три награде. Њеном предавачу Марку Стојановићу, стрип сценаристи, припао је Гран при ове манифестације „Златан стрип". То је највише стрип признање у Северној Македонији.

Најављујемо у наставку и нове књиге др Драгана Хамовића, песника, есејисте и историчара књижевности, које су имале и јавно представљање ових дана. У Дому културе у Грачаници од 3.до 5. новембра одржава се `Косово и Метохија интернационални фестивал` . У `Срећној галерији` Студентског културног центра отворена је изложба `Сториборд`, историчарке уметности Марије Ристић. На овогодишњем конкурсу за Награду дечје критике, три књиге у издању `Креативног центра` освојиле су награду `Доситејево перо`. На овогодишњем конкурсу за Награду дечје критике, три књиге у издању `Креативног центра` освојиле су награду `Доситејево перо`. На међународном уметничком конкурсу у Индији, сликарка из Србије Ана Ђаповић освојила је другу награду.

Гитариста и композитор Жан Жак Роскам, који је са нашом познатом групом "Галија" снимио пет албума, преминуо је у понедељак. Познат као врстан музичар, али и ведар човек, који је на сцени подједнако анимирао и публику и колеге из бенда, по одласку из Србије живео је у Макарској, где је оформио породицу, али нигде није пропустио да по добру помене Нешу Милосављевића и остале сараднике и колеге из нишког састава. Почетком прошле седмице напустио нас је и Милан Д.Шпичек, који је- уз бројне уметничке активности, посебно у свету филма- годинама радио у овом нашем медију, и на Београду 202 и Радио Београду 1, укључујући и ову емисију. Од њега ће се, у име свих нас, јавно опростити драмски писац Маријана Арацки.  

И ове суботе чућемо предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, актуелне спортске резултате, преглед дешавања из земље и света, као и незаборавне хитове из седамдсетих и осамдесетих година прошлог века, гарниране актуелним нумерама са светких топ листа.

 

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво