Прва проба државне матуре

Најављена пре десетак дана, данас почиње - прва проба будуће велике, односно државне, матуре. У 101 средњој школи у нашој земљи, тест ће радити око пет хиљада ученика трећег разреда, а циљ је почетак упознавања са новом процедуром, као и провера квалитета испитних задатака. Као и много тога другог новог у животу, посебно у тако осетљивој области као што је образовање и школство, и ову прву пробу са много неизвесности, недоумица, па и зебње дочекују рекло би се пођеднако ђаци, родитељи, професори, па и део академске заједнице с обзиром на то да би потоња државна матура требало да замени генерацијама одомаћене пријемне испите за факултете.

Репортер Јутарњег програма биће пред почетак пробе у једној београдској гимназији, а вама ћемо, у "Питању јутра" понудити да кажете своје мишљење о томе шта би суштински ново могао да донесе повратак велике матуре, некада давно нестао са увођењем тзв. усмереног средњошколског образовања и може ли то да у потпуности замени пријемне испите.

Шта доноси и зашто је важна Недеља медијске и информационе писмености у Србији, која траје до 31. октобра, чућемо од госта Јутарњег програма, Дарка Соковића, директора програма "Нова писменост" и Фондације "Propulsion", која је и организатор догађаја у сарадњи са агенцијом УСАИД. Александар Мацура из Фондације РЕС, која се већ дуго бави питањима економске и еколошке одрживости, биће наш саговорник у теми под радним насловом "докле ћемо сваке зиме видети ваздух који удишемо" - и ових јесењих дана многи градови у нашој земљи већ бележе неславне рекорде у погледу загађености ваздуха.

Док, нажалост, обарамо и рекорде у броју новозаражених вирусом корона, ендокринолог у Клиничком центру Србије, доц. др Снежана Половина рећи ће нам зашто су у посебном ризику од обољевања од ковида 19 гојазни и дијабетичари.

Најављујемо и да је почео 4. Путујући школски биоскоп фестивала "Слободна зона јуниор" који ће виртуелно, уз радионице медијске писмености, трајати до краја новембра у једанаест градова у Србији -  како га ђаци могу посетити, али и како му допринети, рећи ће нам Ива Јанковић, организаторка програма.

За крај Јутарњег програма, послужићемо вам китнкез! На радијски начин, причом о тој чувеној, донекле заборављеној посластици.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи