Читај ми!

Предлог Закона о министарствима на дневном реду

У Скупштини Србије посланици расправљају о Предлогу закона о министарствима, чиме се стварају услови да се формира нова Влада следеће недеље. Према овом предлогу, нова Влада имаће 21-но министарство - три нова: за бригу о породици и демографију; за људска права, равноправност полова и дијалог, и за бригу о селу. Председник парламента Ивица Дачић најавио је да ће посланици данас гласати о именовању чланова РИК-а и заменика генералног секретара скупштине. Гласање о Предлогу закона о министарствима се очекује у понедељак, а експозе мандатарке за састав нове владе Ане Брнабић планиран је за среду.Састав нове владе требало би да буде познат после седнице Председништва СНС-а која је заказана за сутра.

Непоштовање епидемијских мера највише утиче на раст броја заражених у Србији, упозоравају надлежни. Зато су се у борбу против вируса корона укључиле све инспекцијске службе, које до сада нису имале надлежност да контролишу примену и поштовање мера превенције. Синоћ је у Београду обављена прва обједињена инспекцијска контрола у више од 40 објеката. Поднето је 15 захтева за покретање прекршајних поступака због непоштовања мера, изјавио је за РТС Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове.

У свету је до сада потврђено 42 и по милиона случајева коронавируса, а од последица зарезе преминуло је милион и 150 хиљада људи. Најтеже је и даље у Сједињеним Америчким Државама, где је забележен нови дневни рекорд у броју новозаражених - чак 84 хиљаде. Број новооболелих расте и у европским земљама, па се најављују и уводе нове рестриктивне мере. Ситуација се погоршава и у нашем региону.

Данас се обележава Међународни дан борбе против рака дојке, водећег узрока оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. У нашој земљи од карцинома дојке годишње умре око 1600 пацијенткиња, што Србију чини другом по стопи умирања у Европи. Разлози су недовољна свест о значају редовних прегледа, касна дијагностика, али и недоступност иновативних терапија. Удружење жена оболелих и лечених од рака дојке ,,Будимо заједно" обележило је овај дан шетњом у Ташмајданском парку, под слоганом ,,Рано откривање чува живот".

Од ноћас се враћамо зимском рачунању времена. Подсетимо се, казаљке се померају сат уназад. Односно, у 3 сата, враћамо на 2 сата.Европски парламент је пре годину и по дана изгласао да се укида померање сата од 2021-ве године. Тако ће земље Европске уније одабрати да ли ће код њих бити летње или зимско рачунање времена.

Уредник емисије: Наташа Ракетић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Тина Амић

Продуцент: Ђорђе Радосављевић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара