Читај ми!

Војна вежба "Садејство 2020"

На војном полигону "Пештер", одржана је вежба "Садејство 2020", на којој је учествовало око 2.800 припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, више од 150 борбених и неборбених возила и борбених система и око 40 ваздухоплова. Вежби је присуствовао и председник Србије Александар Вучић и досадашњи председник Владе и кандидат за новог премијера Ана Брнабић, као и део државног врха.

У Србији није разматрана могућност увођења оштријих мера у борби против корона вируса, попут полицијског часа и ограничавања кретања, јер су ношење маске и физичка дистанца довољно ефикасне мере, рекла је докторка Дарија Кисић Тепавчевић. Јуче је порастао број заражених у земљи - регистрована су 173 нова случаја, од тестираних готово 7 хиљада узорака. Једна особа је преминула, а на респираторима је 21 пацијент. Међу новозараженима је највише оних између 20 и 40 година, а највише позитивних и даље је у Београду.

У Нагорно-Карабаху на снагу је ступио 12-точасовни прекид ватре, у складу с договором министара спољних послова Јерменије, Азербејџана и Русије, постигнутим у Москви. Сада би, према споразуму, требало да почне размена заробљеника и тела убијених, уз посредство Међународног комитета Црвеног крста. Упркос договореном примирју, у Нагорно-Карабаху било је сукоба током ноћи и јутра. Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су дуж целе линије фронта од синоћ вођене интензивне борбе. Јереван тврди да су оружане снаге Азербејџана извеле минобацачке нападе на околину града Капана, као и да у тим нападима има погинулих и рањених, што је Баку демантовао.

У Бишкеку ухапшен бивши председник Киргизије Алмазбек Атамбајев. Парламент Киргизије планира да се данас састане како би размотрио привремене кандидате за премијера, као и одлуку председника државе Соронбаја Женбенкова да прогласи ванредну ситуацију у земљи, пренели су локални медији. Председник Киргизије прогласио је јуче ванредно стање у главном граду Бишкеку и наредио распоређивање војске.

Скоро милијарду људи живи са неким менталним поремећајем, три милиона људи умре сваке године од последица злоупотребе алкохола, док на сваких 40 секунди једна особа изврши самоубиство. Поред тога, пандемија КОВИД-19 која је погодила милијарде људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље. Ове године мото Светског дана менталног здравља је „Покрет за ментално здравље: хајде да инвестирамо у ментално здравље".

Филмски сусрети, фестивал посвећен глумачким остварењима домаћег играног филма, почињу вечерас у Нишу, али не на летњој позорници нишке тврђаве већ у биоскопу. Први од 10 филмова који ће наредних 5 дана бити приказани у званичној селекцији, јесте филм "Име народа" - историјска прича о Светозару Милетићу, у режији Дарка Бајића. Друге фестивалске вечери Воји Брајовићу биће уручена награда "Павле Вуисић", а на затварању ће бити приказан последњи филм "Упркос магли", недавно преминулог редитеља Горана Паскаљевића. Фестивал се одржава уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Реља Трајковић и Тина Амић
Продуценти Бојана Туфегџић и Александар Радовић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара