Читај ми!

Европски комесар Вархељи у Београду представља Извештај о напретку Србије

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи долази у Београд где ће, како је најављено, лично представити извештај о напретку Србије и Економско-инвестициони план за Западни Балкан. Касније поподне састаће се с председником Александром Вучићем, након кога ће се заједнички обратити медијима. Комесар Вархељи разговараће и премијерком и другим званичницима, али и са представницима опозиције у Србији, а планирано је и да одржи говор пред српским Националним конвентом за ЕУ. Вархељи је у претходно у Приштини, на заједничкој конференцији за новинаре са тамошњим премијером Авдулахом Хотијем, изјавио да је циљ Европске уније да се прошири на западни Балкан и изгради кредибилитет након пандемије изазване ковидом 19. Рекао је да би инвестиције Уније могле у потпуности да промене економију земаља у региону. Битно је, каже, да се настави дијалог Београда и Приштине и констатује да амерички партнери поново показују интересовање за тај процес. 

Од данас на снази је нова мера Кризног штаба којом се рад свих угоститељских објеката ограничава до 23 часа. Мера је уведена због благог повећања броја оболелих у протеклих неколико дана. Србија је једна од земаља са најнижим ризиком од оболевања од вируса корона, каже за ЕР-ТЕ-ЕС заменица директора Инситута "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић. Ипак, сматра докторка Кисић Тепавчевић да опуштања не сме бити јер се претходних дана поред повећања броја оболелих у Београду, тај тренд примећује и у Крагујевцу, Нишу, Врању, Краљеву, Новом саду и Лозници.

"Скупштини Црне Горе упутићу предлог да мандатар за састав нове Владе буде носилац листе "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић",  изјавио је председник Мило Ђукановић након консултација са лидерима победничке коалиције Здравком Кривокапићем, Алексом Бећићем и Дританом Абазовићем. Мандатар Кривокапић је након косултација рекао да је данашњи дан победа демократије и да ће до 8. новембра имати предлог нове владе Црне Горе.

Жестоки окршаји војске Азербејџана и војске Јерменије се настављају. Председник Јерменије Армен Саркисијан оптужио је Турску да је на страни Азербејџана и директно учествује у сукобима и етничком чишћењу Јермена у Нагорно-Карабаху. Азербејџанска страна тврди- јерменске снаге извеле су нападе у неколико градова и села. Погинуло је најмање 20 цивила, а у нападима су уништени бројни цивилни објекти. Међународна заједница захтева моментални прекид ватре. У Женеви ће се данас одржати преговори, у оквиру Минске групе ОЕБС-а у којој су представници Француске, Русије и Америке. Четири дана касније, 12. октобра, нови састанак у Москви.

Америчка песникиња Луиз Глик добитница је Нобелове награде за књижевност за 2020-у годину, саопштила је Шведска академија. У образложењу се наводи да је награду добила за свој "непогрешив поетски глас који строгом лепотом чини индивидуално постојање универзалним". Она ће уз признање добити и новчану награду од 1,1 милион долара.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Марица Сердар.

Продуцент Бојана Туфегџић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се