"Остави траг" - за оболеле од церебралне парализе

Светски дан церебралне парализе обележава се у знак солидарности са више од 17 милиона људи у свету и њихових породица, који се свакодневно боре том тешком болешћу. Последњих година томе се све активније придрижује и наша земља, а један од највидљивијих сигнала позива на подизање свести свих нас биће зелено осветљени симболи Београда - Авалски торањ, Бранков и Мост на Ади, здање Народне скупштине те Фонтана на Славији, јер је управо та боја симбол церебралне парализе. Како живи, према незваничним проценама, око шест хиљада особа са том болешћу у Србији, како се лече, колико је медицина напредовала у лечењу, а колико друштво и држава у пружању преко потребне помоћи, за Јутарњи програм говориће др Мирјана Бошковић, директорка Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију у Београду и Никола Чулић из Регионалне алијансе за церебралну парализу, отац два сина са дијагнозом ЦП. Позваћемо вас и да се придружите друштвеној кампањи која ове године има назив "Остави траг".

И још једна тешка тема - почиње суђење поводом оптужби за крађу беба у нашој земљи током многих претходних година, а после усвајања спорног закона. Са каквим очекивањима га дочекују оштећени и ојађени родитељи, чућемо од Николе Шегрта из Београдске групе родитеља.

У "Питању јутра", пак, о томе зашто се и даље веома мали број очева у Србији одлучује да искористи своје законско право и уместо мајке узме одсуство за негу и подизање бебе. Повод је најава председника Француске да ће законом омогућити, али и обавезати сваког оца у тој земљи да - уз плаћену надокнаду - први месец у животу свог детета проведе заједно са њим и супругом. Код нас се нуди много више, али се користи занемарљиво мало - зашто? Чућемо ваша размишљања.

У Јутарњем програму, још две гошће - са Сањом Кнежевић-Митровић из НАЛЕД-а разговараћемо о рециклажи стакленог отпада, а поводом најаве да ће Ниш и Сомбор бити први градови који ће добити око шесто контејнера за прикупљање стаклене амбалаже, а у разговору са Драганом Митровић из Удружења "Жене на прекретници" најавићемо "зоом" конференцију "Жене 45 плус - равноправност на тржишту рада и како је постићи" која ће бити одржана у четвртак.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво