Радост Европе

Упркос свему и за инат свему, Црвена звезда ће и четврту сезону провести на европској сцени. Познати су и ривали српског шампиона у групној фази Лиге Европе- Гент, Хофенхајм и Либерец. Уколико црвено-бели надмаше себе у сваком смислу на терену, екипе са којима би могла равноправно да се носи и надмеће, како би обезбедила и пролеће у Европи. Разумљиво је да је део садржаја породичног магазина Радио Београда 1 посвећен овом догађају, победи у Никозији, размишљањима како бити прави са екипама чија имена нису превише атрактивна, али је реч о ривалима који умеју да играју фудбал и поседују доста искуства у оваквим утакмицама. Чућемо изјаве актера меча са Араратом, али и разговарати са фудбалским стручњацима о ономе што Звезду очекује током јесени.

Да не урекнемо, али чини се да нам се бокс враћа на велику сцену. Још увек стидљиво, али завршено лигашко такмичење и вечерашњи спектакл на Тргу Републике у Београду потврђују све веће интересовање пријатеља спорта за ренесансу племените вештине на овим просторима. После тачно 26 година, песнице ће укрстити боксери Партизана и Црвене звезде, као у она златна времена на Ташмајдану, који је тада био мали да прими на трибине све који су желели да гледају дуеле вечитих ривала. Боксерском савезу Србије сви комплименти за организацију меча који почиње вечерас у 19 часова, под ведрим небом, на централном градском тргу. Велики, заиста изузетан догађај за српски бокс, у несвакидашњем амбијенту, једва чекамо да чујемо прво судијско звоно за почетак сусрета. 

У оквиру обележавања Светског дана пешачења, асоцијација `Спорт за све` данас и сутра организује акцију `Пешачење до здравља`, под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину града Београда. Обележићемо издавање књиге о рукомету Драгана Ђукића `3-2-1-крени`, чија је промоција окупила истинске великане српског спорта. Милорад Шолевић, директор рукометне Аркус лиге, прича нам о данашњем старту државног шампионата. Најбољи тенисер света Новак Ђоковић стигао је до трећег кола Ролан Гароса, након што је без муке савладао Имера и Беранкиса. Наредна препрека српском тенисеру биће Даниел Елахи Галан Риверос, овај меч игра се данас на "Филип Шатријеу", не пре 16 часова. Из Прокупља стиже дивна спортска прича, о четири рођене сестре које заједно играју за ОК Топличанин- лепо да лепше не може бити.

Међу љубитељима квизова сензација је 18- годишњи Стефан Кукољ, који је -са другарима из свог тима- оборио рекорд популарног квиза Потера. Овај дивни, васпитани и начитани младић, као и Слободан Обућина најзаслужнији су за то, јер су били храбри да иду на више суме и тако ризикују да их Трагач „улови", будући да су му били на само корак предности. У тиму су још били Мира Малић и Иван Манић,а ми ћемо данас угостити Стефана, бруцоша Математичког факултета, како бисмо га боље упознали, и ми и слушаоци наше породичне емисије.

Део суботњег поподнева провешће с нама и Сана Гарић, која је врло интересантна појава на нашој музичкој сцени. После рада с бендовима `Xanax` и `Свемирци`. надарена ауторка и музичарка остварила се и самостално, додуше њени карактеристични вокали и композиције обојени су свежим синт-електро звуком, представљени у новом светлу захваљујући доприносу чланова њеног бенда, са којима је вредно стварала и током пандемије. И код нас, у овој емисији, доста се слушао претходни сингл `Део себе` , нема разлога да тако не буде и са новим, под називом `Природно`, кога данас представаљамо.

Бележимо и бројна друга дешавања из културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. Издавачка кућа `Пчелица` из Чачка обрадовала је љубитеље стрипа објављивањем илустрованог издања `Дневника Ане Франк`, као и стрипом чији је главни јунак Марко Краљевић. Директор `Нишвила` Иван Благојевић добитник је награде града Тиране за подршку џез музици, интелектуализму и културном дијалогу међу младим уметницима. Изложба `Смрт фашизму` постављена је синоћ у Народном музеју Зрењанина. Одржане су премијерно две плесне једночинке, у кореографијама Огњена Вучинића и Луке Стојковића, на сцени `Раша Плаовић` Народног позоришта. Један од наших најпознатијих фотографа, Рајко Р. Каришић. представља ретроспективу својих радова у `Галерији 73` на Бановом брду.

У току је традиционална изложба меда на београдском Ташмајдану. Пажњу пролазника и поклоника здравог живота посебно привлачи штанд на коме се две атрактивне девојке- наша саговорница Александра Бокић и њена сестра Јелена, иначе докторка. Младе, лепе, паметне, образоване- нисмо их очекивали у овој улози, како и зашто? И ту постоји лепа прича, Александри је тридесета година, завршила је Економски факултет у Новом Саду, после чега се преселила у Београд. Запослила се у сектору продаје, да би последњих пет година провела на руководећим позицијама у сектору продаје у једној нашој великој компанији. Увидевши све предности и мане корпоративног посла. који- иако изазован- на крају дана , сваки пут помало, човека оставља празним, па се Бокићева све више ангажује у раду на породичном пољопривредном пцеларском газдинству. Две сестре начиниле су и свој бренд, који се бави производњом премијум препарата од меда и природне козметике. Уз све, Александра воли да буде и на `терену`, обожава пчеле, уме са њима, чини се да и оне доносе више меда када их газдарица лично чува, пази, бодри, рукује њиховим `жутим златом`. 

У Краљеву и дан-данас чувају успомену на јунака и учесника епских квалификација за улазак у елитну лигу Југославије 1970.године- Бошка Кајганића. На терену, али и у спомен шетњи кроз центар града на Ибру, окупило се доста чланова те генерације, као и две најдраже Бошкове даме- кћерка Ивана и супруга Биљана. Звездане дане је имао голман Кајганић у Црвеној звезди, у незапамћеној конкуренцији Дујковића, Оље Петровића и Рацића. Волели су га навијачи, он је њих поштовао, нажалост та лепа спортска прича имала је тужан крај.У нoвембру ће бити 43 године како је популарни Кајгана трагично завршио живот, у тешкој саобраћајној несрећи, надомак Истанбула, где је претходних неколико месеци бранио за Галатасарај.

На дан своје славе, Светог архангела Михаила. И опет ће се, још једне јесени, окупити најближи и сви који су га волели и памте, јер Бошко је био заиста спортиста и човек за пример. Обновићемо сећања и данас, захваљујући његовој кћерки Ивани, која је била малена када се тата преселио на небо, да је оданде чува.

Под слоганом `Време, отисак, сећање`, у Шапцу 7. октобра почиње пети по реду фестивал `Позоришно пролеће`. Петнаести међународни позоришни фестивал `Јоаким фест` биће одржан од 8. до 13. октобра у Књажевско-српском театру у Крагујевцу. `Дани мађарске кухиње` дешавају се у Скореновцу, наредног викенда. Фестивал вековне музике `Медимус` данас и сутра одвија се надомак Призрена, у порти манастира Светог Архангела. Издвајамо и изложбе магистра графике Љиљане Стојановић у новом простору Графичког колектива, затим изложбу слика и колажа Милице Лилић у галерији Народног музеја у Врању, поставку `У потрази за вертикалом` у малој галерији УЛУПУДС-а, аутор је Ненад Станковић. Десетог октобра библиотека Центра за културу Кладово организује традиционални дечји маскенбал, овога пута малишани за тему имају лик Пинокија. Нови сингл нам представља Александар Митрович Акарт, зове се `Нуклеарни детлић`. `Глава детета у ружичастом мермеру`, ремек дело Томе Росандича, поклоњено је Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу `Адлигат`. Ту је и најава за вечерашњи концерт класичних гитара у Зрењанину, као и прича из Народне библиотеке Србије, где је потписан уговор о поклону са члановима породице Гаталовић, у питању је диван, вредан дар у виду преко 1400 оригиналних цртежа и илустрација Лјубице Цуце Сокић. Чућемо и Ану Дудуковић, шампионку у драгон такмичењима, која ће нам изнети утиске са ревије одржане данас на Ади Циганлији. Уз остале садржаје, у оквиру шестог Драгон фестивала, одржана је и ревијална трка "Розе дама", у којој су веслале жене које су победиле рак дојке, промовишући на тај начин превенцију, рано откривање и борбу против опаке болести.

И много тога још биће `на тапету` у емисији намењеној свим генерацијама. Баш таква је и музичка понуда, а и витез кулинарства Милијан Стојанић увек се потруди да `погоди у мету` љубитеље доброг, квалитетног залогаја, у свом предлогу јеловника за недељни ручак.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара