Здравствени надзор - мера личне одговорности

Уведени здравствени надзор на границама Србије због епидемије корона вируса добро функционише, кажу у Кризном штабу. Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се за надзор већ пријавило око 4 и по хиљаде људи. Рекао је да они који не могу да се пријаве електронски треба да оду код свог изабраног лекара. Имунолог Срђа Јанковић изјавио је за РТЕ да надзор не подразумева ограничење слободе кретања и да мера није принудна. Одлука која се примењује од јуче у 18 часова, важи за све који се враћају у Србију из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом - Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине и односи се на наше и стране држављане са привременим или сталним боравком.

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да црногорски председник Мило Ђукановић наставља да плаши грађане лажима о Србији и наводној великосрпској државној политици, оптужујући Србију да се мешала у унутрашње ствари Црне Горе. Дачић наводи да једино што Србију интересује јесу права српског народа и Српске православне цркве у Црној Гори. Мило Ђукановић је раније, у интервјуу за Фејс телевизију између осталог рекао да ће ДПС као опозиција "свим средствима" бранити грађанску, независну и европску Црну Гору.

У среду 23. септембра биће конституисана нова Скупстина Црне Горе. Лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић изјавио је за РТЕ да верује у мирну предају власти, а када је реч о формирању Владе, каже да ће бити кризни менаџмент, јер се земља налази у изузетно тешкој економској ситуацији.

У селу Карачево у општини Каменица на Косову и Метохији ухапшене су 33 особе, међу којима и 10 полицајаца због сумње да су се бавили илегалним коцкањем, трговином људима, оружјем, наркотицима, кријумчарењем робе и другим криминалним активностима. То је саопштило Основно тужилаштво у Гњилану, а акцију спроводи Косовска полиција, пише приштински Репортери. Како се наводи, ухапшени полицајци су припадници граничне полиције, а међу њима су и тројица Срба из Каменице.

Кинеско министарство трговине саопштило је мере које ће се односити на иностране компаније за које Пекинг буде сматрао да угрожавају национални суверенитет, безбедност или развојне интересе државе. Компаније које се нађу на списку могу се суочити са забранама увоза у Кину или извоза из ње, а може им бити забрањено и инвестирање у ту земљу.

У Београду се 11-ти пут обележава "Дан без аутомобила", у оквиру Европске недеље мобилности. Градоначелник Зоран Радојичић, шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици и директор Секретаријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек поручили су грађанима Србије да мање користе аутомобил, а више пешаче, возе бицикле, тротинете и користе јавни превоз. До 18 часова затворене су улице Теразије и Краља Милана.

Новак Ђоковић играће меч четвртфинала мастерса у Риму против Немца Доминика Кепфера. Најбољи тенисер света јуче је савладао Филипа Крајиновића са 2:0, а истим резултатом Душан Лајовић поражен је од Надала.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Ненад Селаковић и Реља Трајковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара