Не заборавимо оне који заборављају!

Уочи Међународног дана борбе против Алцхајмерове болести, 21. септембра, у првим минутима емисије ћемо разговарати са неурологом, проф. др Елком Стефановом из Клинике за неурологију КЦС и председницом Националног удружења за Алцхајмерову болест. Скренућемо пажњу на значај раног препознавања болести, терапеутске могућности и на подршку члановима породица оболелих.

Алцхајмерова болест је најчешћи узрок деменције који се углавном јавља код особа старијих од 65 година. У Србији није познат тачан број пацијената који болују од те болести, јер не постоји регистар оболелих. Процењује се да их је око 140 хиљада. Према подацима СЗО у свету је тих пацијената, старијих од 65 година, између 6 и 10 одсто, а један проценат су млађи људи, око педесете године.

Рубрику за здравље издвојили смо за 21. Јесењи фестивал здравља "Београд". Ове године се, због корона вируса, одржава путем интернета на Јутјуб каналу, 24. и 25. септембра. Под слоганом ,,Направи корак ка здрављу", гледаоци ће моћи да прате уживо различита предавања, панел дискусије, савете, нутрициониста, представника алтернативне медицине и спортиста. Оба дана, програм фестивала ће трајати од 10 до 20 сати. Биће речи и о вакцинацији као доброј мери заштите да се ове јесени и зиме не би „укрстили" корона вирус и сезонски грип. О лекарима, учесницима на фестивалу, саветима о здравим стиловима живота и мерама заштите од Ковида 19, говориће председница Организационог одбора Јесењег фестивала здравља, педијатар др Мирјана Мићовић

У радио-портрету представљамо Милицу Ивановић (92), медицинску сестру у пензији из Младеновца. И у дубокој старости вежба и брзо хода. За три минута претрчи младеновачки фудбалски стадион. Сама брине о себи и верује да су за дуговечност важни позитивна мисао, јака воља и љубав према ближњима и пријатељима.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Фото/kucnilekar.com

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво