Род кукуруза одличан, али не и рекордан

У Србији је у току берба кукуруза који се гаји на скоро милион хектара. У Институту за кукуруз Земун Поље процењују да ће просечан род бити око 6 и по тона сувог зрна по хектару. У приносима предњачи Шумадија, западни и јужни делови земље, док је у Војводини род испод очекивања. На то је утицало сушно пролеће и високе температуре крајем августа и у септембру.

Ратари нису задовољни откупном ценом кукуруза од око 15 динара по килограму па ће највећи део рода за сада завршити у амбарима.

Производња поврћа у Србији, и поред проблема који су је пратили ове године, што због неповољних временских прилика, што због пандемије корона вируса, дупло је већа од домаћих потреба. Решење за вишкове је у преради или дугорочном  складиштење, каже за емисију Недељом за село професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Жарко Илин. Он истиче и неопходност  повећања  површина  у заштићеном простору и увођења нових технологија.

У смедеревском крају ове године род и квалитет јабука је одличан, а ако се по јутру дан познаје, биће добра и откупна цена. Квалитетно је и грожђе, мада је род смедеревке нешто мањи.

Јавни позив за средства ИПАРД-а намењена за развој сеоског туризма продужен је до 30. октобра. Помоћник министра пољопривреде за рурални развој Александар Богићевић каже да постоји велико интересовање корисника и најављује нове конкурсе за средства Европске уније.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи