У част солунских ратника

Србија и Република Српска обележавају "Дан српског јединства, слободе и националне заставе", празник који ће од данас бити обележаван сваке године у знак сећања на дан када је у Првом светском рату 1918 године пробијен Солунски фронт. Премијерка Ана Брнабић честитала је празник грађанима Србије и Српске. Навела је да "имамо много разлога да будемо поносни на нашу историју, али да у сваком тренутку морамо остати посвећени напретку и улагању у будућност". Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је у честитки да на данашњи дан посебно буду поносни Срби на Космету јер, како каже, нико не зна боље од њих вредност српског јединства и слободе. У Бањалуци, на платоу испред Храма Христа Спаситеља биће одржана свечана академија, уз пренос од 20 часова на Другом програму наше телевизије.

Због повољније епидемиолошке ситуације у Србији, здравствени систем се полако враћа у редован режим рада. Први пут се министар здравља Златибор Лончар састао са директорима болница које нису у ковид систему. На састанку је анализирано колико свака болница има скенера и магнетних резонанци и направљен је протокол колико на тим апаратима мора да се уради прегледа у току дана. Лончар најавио да ће се радити и викендом, за почетак само суботом, а можда и недељом. Изјавио је да постоје разрађени сценарији како се поступа уколико дође до преношења вируса корона између ђака, што се десило у једној основној школи на Новом Београду. Он је још једном апеловао на све да се поштују мере превенције.На седници Градског кризног штаба, договорено је да се појача контрола угоститељских објеката у Београду и дуплирају тимови санитарних инспекцијских служби и комуналне полиције. Наведено је да је циљ да се још једном скрене пажња на то колико је важна примена свих прописаних мера.

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус изјавио је да не сме бити опуштања у борби против Ковида-19 и упозорио да тренутна пандемија није последња са којом ће се свет суочити. Он је рекао да се ради на томе да, када и ако буде утврђено да постоји ефикасна и безбедна вакцина, она буде подједнако доступна свим земљама. У међувремену је кинески Центар за контролу и спречавање болести саопштио да би вакцине против вируса корона могле да буду спремне за општу употребу већ у новембру.

Србија поштује и чува пријатељство са Палестином и палестинским народом и подржава успостављање трајног мира и стабилности на Блиском истоку, поручио је председник Александар Вучић после разговора са палестинским амбасадором Мухамедом Набханом. Вучић је амбасадора обавестио о разговорима које је српска делегација водила у Вашингтону и Бриселу и захвалио руководству Палестине на политичкој подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије. Амбасадор Набхан рекао је да Палестина са Србијом има дубоке пријатељске односе, и да је зато са забринутошћу примљена вест о могућем премештању српске амбасаде из Тел Авива у Јерусалим. Договорено је да Србија и Палестина наставе формирање Мешовитог комитета за сарадњу, који би помогао да се боље искористе могућности за свеобухватну сарадњу.

Влада Србија данас ће се изјаснити о предлогу Министарства финансија да минимална зарада за наредну годину буде повећана за 6,6 одсто, на 32.126 динара. Влада има завршну реч о тој теми, јер синдикати и Унија послодаваца на седници Социјално - економског савета нису усагласили ставове о корекцији минималца. Најављено је да ће такође од првог јануара пензије бити повећане за 5,9 одсто по швајцарској формули. Министар финансија Синиша Мали каже да је планирано повећање пензија по закону и да стабилна ситуација у буџету дозвољава повећање минималца и пензија. Додаје да је још рано говорити о евентуалном повећању плата у јавном сектору и да ће се о томе више знати крајем септембра и почетком октобра.

Железничари обележавају свој дан - 15-ти септембар. Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић честитала је свим запосленима у железници, и поручила да се захваљујући инвестицијама које се реализују, железница поново враћа на место које јој припада. Укупна улагања у том сектору, реализована и планирана, износе више од пет милијарди евра, а градећи модерну железницу, истовремено градимо модерну и развијену Србију, навела је Михајловићева.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Ирена Јеловац и Реља Трајковић

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи