Овде се писала историја

Слободан Инге Оларевић, оснивач и председник београдског Младог пролетера, имао је девет синова, који су се, мање или више успешно, бавили фудбалом. Најпознатији је Жарко Оларевић, фудбалер Партизана, Пролетера, Радничког из Крагујевца, Лиона, Марсеља, једно време чак и спортски директор марсељског Олимпика. Александар Ојта Оларевић је познати фудбалски судија, још двојица су били у млађим категоријама Партизана, док су преостали своју фудбалску каријеру градили углавном у очевом клубу и београдским зонашима. Међутим, то није једини допринос Слободана Оларевића нашем фудбалу. У његовом клубу је прве фудбалске кораке учинило и фудбалски стасало неколико великих имена југословенског и светског фудбала, попут Велибора Васовића, Драгослава Степановића и Владислава Богићевића! Управо породица Оларевић послужила је као инспирација за нову тв серију Дрим Тим, која би требало да разгали телевизијски аудиторијум. Зато данас разговарамо с Александром Оларевићем, знају га у фудбалском свету и под надимком Ојта, о овој несвакидашњој, поштеној и вредној фамилији, на чијем се терену на Звездари писала историја београдског лоптања.

Српски атлетичар и репрезентативац Елзан Бибић оборио је државни рекорд на 5000м стар 49 година! Он је ову деоницу претрчао за 13:26,56, што је за 4,64 секунди брже у односу на претходни рекорд, који је све ове године био у власништву Данета Корице, захваљујући резултату постављеном  још 1971. године у Хелсинкију. Почетком фебруара Елзан Бибић је оборио и државни рекорд у дворани на 3000м, стар 37 година. Сјајна перспектива је пред младим Пазарцем - ове године због пандемије је морао да одустане од неколико такмичења, али форма у којој се налази и резултати које постиже гаранција су сватле Бибићеве будућности. Данас ћемо обавити `медијску примопредају` рекорда, чућемо и младог аса и легенду наше атлетике, говоре за наш програм, дакле, и Бибић и Корица.

Настављамо са представљањем клубова из прволигашке конкуренције, данас је на реду Јагодина, која је после неколико лошијих сезона, поново у другом рангу такмичења. Са клупе је предводи Дарко Милисављевић, млади стручњак, који је наследио искусног Љубишу Стаменковића у улози шефа стручног штаба. Милисављевић је био тренер крагујевачког Радничког, као и асистент у млађим селекцијама Фудбалског савеза Србије. Треба подсетити да је највећи успех ФК Јагодина било освајање Купа Србије 2013. године, после минималне, али злата вредне, победе над Војводином. `Ћурани` су обећали уочи старта првенства да ће дати све од себе. Прекосутра имају тешко гостовање, Колубари у Лазаревцу, али момци верују у себе и надају се да ће Јагодина ускоро поново бити на стазама славе.  

Од свих голова на домаћим и европским утакмицама током прошле седмице- гле чуда! - највише се вртео погодак кога је Жељка Белован, фудбалерка ФК Земун постигла у утакмици са екипом Пожаревца. Забезекнутост престаје оног часа када се погледа овај гол, после шута упућеног са око 30 метара, којим је Белованова само употпунила победу над гошћама, завршила се резултатом 4-2. Земунке су тренутно у средини суперлигашке табеле, наредну утакмицу играју сутра у Крагујевцу, против девојака Радничког, које још нису осетиле сласт победе у шампионату. Данас ћемо попричати са Жељком, о одјецима њеног евро-гола, досадашњем току првенства, амбицијама Земунки, све бољем квалитету женског фудбала у Србији.

Рукометни клубови Раднички из Крагујевца и Хајдук Вељко из Неготина нестрпљиво очекују 19. септембар, јер управо наредне суботе играће се одлучујући бараж меч за попуну Аркус Супер лиге, за нашу елитну дивизију у овом спорту. Овај важан дуел одвијаће се на паркету дворане `Чаир` у Нишу, ми ћемо данас кроз разговор са Ставром Рашковићем, директором Крагујевчана, сазнати у каквом расположењу дочекују утакмицу, како је задовољан једномесечним припремама за бараж и, верују, суперлигашко такмичење, ко је све појачао клуб, као и о другим актуелностима везаним за рад ове спортске дружине. Подсетимо да су рукометашице Радничког веч овезбедиле место у Супер лиги, ако `црвени ђаволи` буду бољи и у граду на Нишави- ето дуплог славља за Крагујевчане и њихове спортске људе.  

Иван Мишкељин, троструки шампион Србије у маратону, двоструки првак Србије у ултрамаратону, бивши рекордер државе Србије на 50 км, запажен и добро пласиран и на Светском првенству у ултрамаратону у Дохи на 50 км, 2016. године. Баш данас одржао је званичну промоцију књиге која говори о његовом животу, свим борбама, успесима, књигу под називом `Трка у мојој глави `. За нашу емисију каже да је тиме заокружио апсолутно све у свом животу и каријери и да му је срце пуно због тога. У атлетици, наравно, још има шта да каже, као и да пренесе своја искуства онима који тек крећу његовим стазама.  

И ове суботе, дабоме, пратимо и догађаје из света културе, као и јавног и уметничког живота. Овогодишњи Фестивал филсмког сценарија у Врњачкој Бањи биће одржан од 17.до 21. септембра.  Фестивал барокне музике биће одржан шести пут од 15. до 30. септембра на више локација у Новом Саду, у организацији Војвођанског удружења за рану музику. У амфитеатру Културног центра Зрењанин вечерас се одржава традиционални хорски фестивал Слободан Марковић. `Концерти у Галерији`-то је назив музичког циклуса кога је пре неки дан отворио пијаниста Небојша Максимовић. Током месеца, у галерији `АртГет`, сваког понедељка, очекује нас занимљив и разноврстан програм. Вуков сабор одржаће се 87.пут од 14. до 20.септембра, обавештава нас директорка Центра за културу `Вук Караџић` Снежана Нешковић- Симић. Александра Ана Микарић, уметница из Лесковца, излаже до краја месеца у београдској галерији `Божидарац`. Назив њене изложбе уља на платну је `Енергија`. 

Представићемо нови роман Јелице Грегановић `Живот за понети`, као и пету збирку песама Милоша Сакића под називом `Дажд`. Дорис Бизетић прича нам о свом четвртом кантауторском албуму. Београдски студио `Дигиталкрафт`, у сарадњи са колегама из Пољске, припрема дугометражнуи анимирани филм под називом `Сељаци`.  И ове сезоне `Театар Вук ` сваке суботе организује програм на отвореном, под називом `Игранка код Вука`.  Финална припрема фестивала ФЕДИС је у току. У простору Старе циглане, Клуба љубитеља тешке индустрије, снимљен је први циклус новог серијала емисија под називом `Рани кадрови`, о томе- уредник, аутор и модератор Марко Новаковић. Синоћ се подигла завеса и у `Атељеу 212`, потом је изведена премијера представе `Дабогда Те мајка родила`, рађене по роману Ведране Рудан. Једну од улога, и то ролу Главне, тумачи наша саговорница, глумица Исидора Минић.

У уметничкој галерији `Стара капетанија` синоћ је отворена изложба "Унутар воде", уметнице Љиљане Ранђић. Посетиоци Галерије савремене уметности у Пожаревцу могу да виде нову изложбу слика `Љубавне приче`, уметнице Снежане Вујовић- Николић. Манифестација `Wine Garden` одржаће се наредног викенда у Ботаничкој башти `Јевремовац`.Књижевни клуб Ваљево и тамошња бибилотека `Љубомир Ненадовић` организују песничку манифестацију `Десанкине вечери`, посвећену највећој српској поетеси. У Ћуприји су у току 38. `Матићеви дани`, који ће бити завршени доделом награда најбољем младом песнику. Међународни фестивал, осми по реду, као и летња академија музике `Springs` у Лесковцу трају до 15. септембра. У `Божидарцу` је, поред осталог, актуелно и `Позориште Двориште`, данас је на реду `Цацијев Успоменар`, биће занимљиво и наредних субота. Сопран Бранислава Подрумац, једна од ретких оперских певачица коај може маестрално да отпева широк дијапазон жанрова- од опере, мјузикла, до рок и поп нумера- 16. септембра има солистичко вече у Дому културе Студентски град.

Четврти Новосадски фестивал књиге одржава се наредног викенда. `Баук кружи Европом`-то је назив изложбе Сандре Малић и Станка Црнобрње, љубитељи уметности могу је погледати до 20.септембра у галерији `Б2`, у Балканској 2.  У четвртак, 17. септембра,  у Салону код Порте (Змај Јовина 16, Вршац) удружење `Тачка сусретања` приређује вече под називом „ Песме и есеји Драгана Јовановића Данилова. Позориште се вратило у Бијељину. За разлику од прве ауторске представе „Комедија ометена у развоју", која је одушевила гледаоце маестралним извођењем и обрадом осетљивих тема, нови комад је посвећен свим узрастима. Ради се о  представи „Голубија времена", по мотивима, делима и интервјуима Бранка Ћопића, о томе нам говори уметнички директор Градског позоришта у Бијељини Миливоје Млађеновић. У Гучи ће за који дан бити основано удружење музичара, који желе да убудуће имају своје обавезе, али и права везана за чувену музичку манифестацију у овом крају. Фестивал земунских чамаца и кајака одржаће се сутра пре подне, од 10 часова на Земунском кеју, испред просторија Кајак кану клуба Земун, на ту тему разговарамо са Аном Дудуковић.

Витез кулинарства Милијан Стојанић обрадоваће нас новим предлогом јеловника за недељни ручак. Музика, као и увек суботом- за све укусе, и за младе и за оне који се увек тако осећају. Све то `филовано` актуелним спортским информацијама из земље и света, које пристигну током емисије у наш студио.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић
    




 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се