Србија: Мање у болницама, више у ковид амбулантама

У Србији је мањи број пацијената у ковид болницама него претходних недеља, изјавио је министар здравља Златибор Лончар, али је додао да је у последња два дана повећан број прегледа у ковид амбулантама. Министар је после састанка са директорима ковид болница упозорио да уколико се грађани не буду придржавали мера, Србија може да уђе у нестабилну фазу. Директор Инфективне клинике Горан Стевановић каже да у овом тренутку немају проблеме са смештајним капацитетима, али да је попуњеност јединица интензивне неге на вишем нивоу од очекиваног. Апеловао је на грађане да се придржавају епидемиолошких мера и избегавају окупљања на малом простору.

У свету је 7 милиона активних случајева заразе вирусом корона. Од почетка пандемије преминуло је 900 хиљада заражених, а опоравило се 19 и по милиона људи. У Русији је произведна прва серија вакцина Спутњик 5 за цивилну употребу, а намењене су лекарима и наставницима. У Италији су превентивне мере против ковида 19 продужене до 7-ог октобра, саопштила је влада те земље. Ноћни клубови и стадиони остају затворени.

Премијерка Ана Брнабић обишла је радове на изградњи станова за припаднике снага безбедности Војске и полиције у Врању. У другој фази гради се 289 станова у пет зграда. Инфраструктуру уређује Град Врање. Станови у Врању граде се поред школе и вртића, а у плану је и изградња амбуланте, апотеке, поште и полицијске станице. У насељу Асамбаир већ су саграђене 4 зграде у првој фази, а од 186 станова, сељено је 136.

Међународни дан писмености, који се обележава 8. септембра, прилика је да се укаже на податке који показују да је око 800 милиона светског становништва неписмено, а да у Србији има око 800 хиљада особа без школе или са неколико разреда основне школе.

Јуниорска информатичка репрезентација Србије освојила је једну сребрну и три бронзане медаље на европској јуниорској информатичкој олимпијади у Тбилисију, док је у укупном пласману наша екипа заузела пето место. На олимпијади је учествовало 132-је такмичара из 27 земаља.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Марица Сердар и Реља Трајковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара